Indicatie geslaagd, patiënt verder in de sores

Geschreven door:
Jules de Vries
05-06-2014

Kort geleden was hij weer bij Nieuwsuur, Aad Koster, de directeur van Actiz, om uitleg te geven over de grieven van de branche organisatie van de ouderenzorg. Het CIZ indiceert zo streng, dat mensen vanuit de revalidatiezorg van het verpleeghuis naar huis gestuurd worden terwijl dat echt niet kan.

Een paar weken daarvoor was er een tweetal verpleegkundigen bij Pauw en Witteman, naar aanleiding van een stukje dat een van hen had geschreven over een volstrekt onterechte overplaatsing van verpleeghuis naar huis. Ik citeer:

“Ze zal met een brancard naar binnen in haar te kleine huisje worden gereden. Daar komt ze in een rolstoel in een luier. Daar zal ze de rest van haar leven blijven zitten . Dankzij haar heldere geest, onmisbaar in de zorg voor haar inmiddels overleden demente man.. De heldere geest, die haar in staat stelt op een belletje te drukken en dat is een teken van zelfredzaamheid. Welkom in de verzorgingsstaat.”

In 1987 werd ik directeur van verpleeghuis Bernardus in Sassenheim. In die periode indiceerde de maatschappelijk werker van het verpleeghuis zelf, waar nodig samen met de arts. En af en toe kwam onverwacht Focqueline van Genderen langs, een ervaren verpleegkundige van de zorgverzekeraar, die alles al wel eens had gezien.

Zij ging na of alle bewoners van het verpleeghuis er wel terecht lagen. Ze hield een oogje in het zeil. Niks aan de hand en zelden problemen. Er was vertrouwen dat je je zaakjes goed regelde en Focqueline kende haar mensen. Zij hield in een paar dagen per maand in haar eentje een stuk of tien verpleeghuizen bij. Hoe simpel kan het zijn!!

Uiteraard kende dit model zwakheden. Immers: indiceren al die maatschappelijk werkers wel gelijk? En gaat het er altijd eerlijk aan toe? Dus is er in de jaren daarna een heel circus aan regelgeving en uitvoeringsinstanties opgetuigd, die veel geld kosten. Geld dat niet kan worden besteed aan het helpen van mensen.

Het wantrouwen is gaan regeren. Alle risico’s op fraude moesten worden afgevangen. En er is een maakbaarheidsideaal van rechtvaardigheid nagejaagd, dat nu, ruim 25 jaar later volledig blijkt te falen. Het indiceren lijkt te zijn verworden tot een instrument van bezuinigen.

Jaap Peters en Matthieu Weggemans schreven in 2009 “Het Rijnlandboekje” een korte en handzame uitleg over het verschil tussen het Angelsaksische denken en het Rijnlandse denken. Het Angelsaksische denken reguleert beslissingen langs lijnen van processen en procedures en naarmate die te nemen beslissingen ingewikkelder worden, wordt het aantal regels ook steeds groter. Het Rijnlandse denken gaat uit van de vakbekwaamheid van de organisatieleden en hun vermogen om in moeilijke situaties zelf tot een oordeel te komen.

Heel grof gezegd is dit het verschil tussen de modellen: regeltjes tegenover vakkennis. En dat is precies wat er is gebeurd met dat hele indicatieverhaal. De vakbekwaamheid om op basis van kennis te oordelen wat wijs is in een concrete situatie heeft plaatsgemaakt voor consequente regeltjes en de Duitser zei het al: “Jedem consequenz führt zum teufel”

De roep om terug te keren naar het Rijnlandse model wordt steeds luider. Laat de wijkverpleegkundige in overleg met de huisarts bepalen welke thuiszorg nodig is. Laat de verpleeghuisarts samen met de maatschappelijk werker beoordelen of ontslag naar huis echt kan. Geef de beroepsbeoefenaars de ruimte om zelf de zaakjes te regelen. Het hele concept van Buurtzorg is op dit uitgangspunt gebaseerd. Leidt mensen op tot vakbekwame zorgwerkers en geef ze de ruimte hun vakbekwaamheid uit te oefenen.

We merken aan de vragen die onze kandidaten -hoog gekwalificeerde medewerkers in de zorg, zoals psychiaters, artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen en BIG-geregistreerde psychologen- stellen, dat organisaties die deze principes consequent proberen toe te passen in hoger aanzien staan. Voor dat type organisatie is belangstelling.

En de terugtredende overheid kan hier op inspelen door echt terug te treden en de regelgeving op het terrein van de indicatiestelling nu echt terug te leggen waar die hoort: bij huisarts en verpleeghuisarts, zij die zien wat er echt aan de hand is. Met ergens een ervaren Focqueline van Genderen om de boel een beetje in het oog te houden.

Geschreven door: Jules de Vries
Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Hans Dijkema
05 juni 2014

Gaaf stuk Jules. Recht uit het hart en trefzeker. Leuk om te lezen en inspirerend om met elkaar weer 'gewoon' goede zorg te bieden.

susan plaizier
05 juni 2014

wat een goed stuk. ook heel herkenbaar voor mij. werk in de gehandicaptenzorg. jongeren met LVB en gedragsproblematiek. de aanvraag voor indicaties moeten aan van alles voldoen en als je iq net een puntje te hoog is krijg de client geen indicatie voor zorg en behandeling. argmunten van orthopedagogen en psychologen ten spijt... ben je te slim, dan hoor je niet binnen de awbz. of je het nu nodig hebt of niet..

laten we de verantwoording weer neer leggen bij de mensen die de zorg moeten leveren...

susan plaizier

Een oud-collega
05 juni 2014

Gaaf stukje!! Hoe gaat ie?

Inmiddels zit mijn vader in het circuit. Hij is gevallen, heeft een fractuur en krijgt geen revalidatie indicatie omdat hij niet "instrueerbaar"(lees zeer vergeetachtig c.q. last van dementie) is.

Dus wordt het een ZZP5 en kan hij naar een instelling waar de verzorging hem kan stimuleren om te lopen, op geleide van een fysio
op zich werkt dat ook wel maar dit was voor mij iets nieuws, dat mensen met dementie geen revalidatie meer krijgen.

Frederike Fennema
05 juni 2014

Voorbij het gezonde verstand en de stekker uit ons kloppend hart, dat is waar we lijken te zijn uitgekomen in de zorg. Er is niks mis met regelgeving, mits deze ten dienste staat van de patient en de zorg die hij nodig heeft. Maar toch, als we met elkaar zo goed weten hoe het wel zou moeten...waarom doen we het dan niet? De kracht zit hem in het klein denken en gewoon DOEN, om dan vervolgens groots te eindigen en niet andersom. Ik word blij van die warme initiatieven die er gelukkig ook zijn. Meer!

p.s. mooi stuk Jules! Frederike Fennema

Anja
05 juni 2014
Zoooo herkenbaar helaas.... Als wijkverpleegkundige krijgen wij dagelijks te maken met deze schrijnende gevallen. Vanuit de thuis situatie nergens terecht kunnen of naar huis gestuurd worden omdat je niet meer thuis hoort in revidatie of ziekenhuis... En ja, zolang je verstand nog goed is maakt het niet uit of je 90 bent, alleen en niet meer kan lopen. Mantelzorg is de oplossing voor de bezuinigingen volgens de regering. Helaas is dat iets wat voor vele ouderen/ hulpbehoevenden niet aanwezig is.....
Helga Baars
05 juni 2014

Gewéldig stuk. Helder, duidelijk en bovenal ménselijk. Met oprechte aandacht voor het individu. Geef mij maar Fokkelien, met een heldere kijk en onderbouwde visie. Oh , al die regels , ik word er dol van.

Waar gaat het nu vandaag om? Om de euro's of de ménsen??

Helga Baars.

Gert jan meijer
05 juni 2014
Goed stuk, helder geschreven
u weber
05 juni 2014

Wat een goed stuk! Ik sta er helemaal achter en hoop, dat kwaliteit in de zorg  weer voorop komt te staan.

Gerard Herbrink
05 juni 2014

Beste Jules,

Heb net je stukje Indicatie geslaagd, patiënt in de sores gelezen. Heb je mooi verwoord.

Groet

Gerard Herbrink

Annet Smits
05 juni 2014
Wat leuk om te lezen dat je nog net zo betrokken bent bij de zorg als in de tijd dat ik als maatschappelijk werker met jou in "de Bernardus" mocht werken! Ook in de wereld van de revalidatie, waarin ik nu werkzaam ben, moet de medemenselijkheid het soms afleggen tegen processen en procedures....wat mij betreft kan het Rijnlandse model niet snel genoeg terug keren!
Erik
05 juni 2014

Heel leuk om te lezen en ik ben bang dat je vandaag de dag allebei nodig hebt (denk ik): locale kennis en een kwaliteitssysteem dat de nationale pers aankan. Dat komt volgens mij omdat we zo sterk verbonden zijn met elkaar en dus weten wat er in de wereld te koop is.

Edith
05 juni 2014

Zo herkenbaar en zo frustrerend in de praktijk

Jan Maarten Wieringa
05 juni 2014

Helemaal mee eens. Soms is complexe regelgeving nodig..... Maar heel vaak niet!

Ruud Stuurman
05 juni 2014

Dit stuk is mij uit het hart gegrepen; ik onderschrijf het voor 100 procent.

Ruud Stuurman

Laad meer

Laatste nieuws

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod