Personeelsschaarste - een gebrek aan verbeelding

Geschreven door:
Robert Albeda
24-03-2016

Volgens de  ‘Stand van Werven' gaan we in Q3, het derde kwartaal van 2016 krapte op de arbeidsmarkt ervaren. Ik vraag me af of we hierdoor werkelijk in de werfstress moeten schieten.

Nu het aanbod van kandidaten is afgenomen is het werk van recruiters er inderdaad wat anders uit gaan zien. Opdrachtgevers bellen ons vaker omdat zij ook merken dat het vinden van goede kandidaten tijdrovender is geworden.

Dit betekent voor ons dat we meer, en vooral, langere gesprekken voeren met kandidaten én werkgevers. Ook stimuleert het opdrachtgevers om extra te investeren in nieuwe medewerkers. Het is mooi om te zien dat een kandidaat die net die ene applicatie niet beheerst, toch de kans krijgt om zijn of haar meerwaarde te tonen.

Maar hoe gaat het nu verder? Het is een kans om kritisch naar het functiehuis te kijken. Zo kunnen recruiters met adviserende kwaliteiten de opdrachtgevers helpen om functie-eisen en omschrijvingen onder de loep te houden.

In de praktijk merken we namelijk dat de eisen in de ‘verkopersmarkt’ soms aan de hoge kant zijn, zonder dat hier inhoudelijke argumenten voor zijn. Hierdoor wordt niet altijd de juiste kandidaat geworven, wat een onnodig en kostbaar verlies kan betekenen. In gesprekken met opdrachtgevers wordt onze out of the box benadering vooral gewaardeerd als blijkt dat er van een wervingsprobleem eigenlijk geen sprake is.

Een goed startpunt is om de huidige workforce goed te analyseren. Welke teamleden blinken uit en waarom is dit zo? Heeft dit bijvoorbeeld te maken met persoonlijke eigenschappen of met specifieke werkervaring? Vinden de werkprocessen echt plaats op WO-niveau of kan een ervaren HBO’er dit niet net zo goed, of zelfs beter? Resultaat: een functieprofiel dat wel eens kan afwijken van wat we gewend zijn.

Zit de schaarste van personeel misschien alleen in ons hoofd door een gebrek aan verbeelding?

Robert Albeda
Op persoonlijke titel geschreven 

Reageer

Robert Albeda
24 maart 2016
De komende jaren zal de arbeidsmarkt verder op scherp komen te staan naarmate de complexiteit in de samenleving toeneemt. Enerzijds zal de kandidaat zichzelf moeten blijven ontwikkelen en connected zijn om in aanmerking te komen voor werk. Ik geloof hierbij ook oprecht in de Participatie maatschappij. Anderzijds mag ook vanuit de andere kant van de arbeidsmarkt meer geïnvesteerd worden door kandidaten kansen te geven in de vorm van bv wat langer inwerktraject, stage of trainingsmogelijkheid. Dan kun je immers ook kandidaten een kans geven die er wat langer uit zijn geweest of wellicht bepaalde vaardigheden nog missen. Hiermee halen we wellicht wat spanning uit de arbeidsmarkt!
Désirée
24 maart 2016
Jammer hoor, dat je niet aan de bak kan komen met meer dan 30 jaar ervaring, een flink aantal nieuwe opleidingen , maar net niet de beheersing van dat enen computerprogramma... Ik heb de ervaring in sollicitaties dat ik een geschikte kandidaat zou zijn, maar dat twee dagen inwerken op een computerprogramma tveel tijd zou kosten. GRRRMMMM.
Marieke
24 maart 2016
Ik moet het nu juist hebben van kruiwagens, al dan niet in de vorm van recruiters..Het is voor mij lastig een baan te vinden. Ik kan voorzien in mijn eigen levensonderhoud en de gemeente heeft alleen werk op laag niveau, dit sluit ook niet aan bij het werk wat ik kan doen. Volgens mij heb ik een werkgever ontzettend veel te bieden, maar op papier komt dat helaas niet uit de verf. Als afgestudeerd maatschappelijk werker is de concurrentie moordend en weet er dan maar eens tussen te komen. Ik ben dus een groot voorstander van zulke ontwikkelingen en hoop dat ik er straks ook de vruchten van ga plukken. Ik ben enthousiast en super gemotiveerd.
Erwin
24 maart 2016
Nu ik (helaas) al meer dan een jaar werkloos ben zie ik bij organisaties die mij hebben afgewezen, omdat ik 'te zwaar' of 'te ambitieus' zou zijn en ik daarom waarschijnlijk toch weer snel weg zou gaan, de vacatures voor dezelfde functies weer opnieuw verschijnen. Blijkbaar is het toch verstandig wat verder te kijken dan alleen een cv. Het is geen garantie dat iemand dan lang bij je blijft of geschikt is voor de functie.
frans
24 maart 2016
Neem nou de gezondheidszorg: Overal wordt geschreeuwd dat er tekorten zijn. Iemand boven de 50 met veel (leidinggevende) ervaring komt echt niet meer aan de bak!
Gert
24 maart 2016
Leuke column van Robert Alberda, vol waarheden en de schrijnende contrasten van vraag en aanbod. Dank voor het toezenden.
Willem Plandsoen
24 maart 2016
Met nog zo'n 500.000 werkelozen kan er simpelweg geen wervingsprobleem zijn. Tenzij we mensen willen aannemen op basis wat ze gedaan hebben, op basis van certificaten en opleidingen die ze gedaan hebben en daar onze zekerheid uit willen of mensen geschikt zijn. In plaats van mensen te beoordelen op hun potentieel en groei vermogen. Mensen zijn en kunnen zoveel meer dan ze vaak tot nu toe hebben laten zien. Willen wij ze die kans geven? Wil een organisatie zich die kans geven?
Laad meer

Laatste nieuws

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod