Columns

Categorie: Columns
Redactie Matchpartner27-07-2020 2:39

De drijfveren van sollicitanten, als het goed is zijn ze in ons hoofd geprent. Als wij een vacature schrijven denken we na over de aantrekkelijke kanten van de nieuwe baan voor een potentiële werkzoekende: inkomsten, secundaire voorwaarden, reistijd, maar vooral: inhoudelijke uitdaging.

Toch leverde een onderzoekje onder de werkzoekenden die wij kennen verrassende resultaten op. In verband met onze nieuwe website ondervroegen wij een aantal kandidaten die bij ons ingeschreven staan over hun wensen in werk. Opvallend vaak werd genoemd: sociale veiligheid op de werkplek.
168bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Joshua Deur29-06-2020 18:07
 
Wie aan het werkgebied ruimtelijke ordening, infrastructuur, het milieu en volkshuisvesting denkt, ziet vooral onnavolgbare civiel techneuten, bouwkundigen en verkeerskundigen voor zich. In relatieve afzondering realiseren zij, via ontwerpen en tekeningen waar een gewone sterveling geen touw aan vast kan knopen, de gebouwen, bruggen en viaducten waar wij de jaren erop gebruik van kunnen maken.

Het vakgebied krijgt echter steeds meer te maken met aanvullende politieke en maatschappelijk wensen en met… onverwachte virussen. Enter: technische innovatie.
686bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Carin Veders25-05-2020 22:33

We leven in een bubble. Ruim twee maanden duurt de lockdown nu. Een wezenloze, verweesde situatie, waarin vooralsnog weinig materiële achteruitgang ervaren wordt. Officiële werkloosheidscijfers schieten nog niet de lucht in. Het meest verweesd dreigt de jeugd te worden.

De sociale gevolgen van COVID-19 lijken in eerste instantie niet alleen maar negatief. Columnisten mijmeren over de onbedoelde geneugten van het thuiszitten. Uitgeverij Van Oorschot komt met een nieuwe vertaling van De kunst van het nietsdoen van de veertiende-eeuwse Japanse monnik Yoshido Kenkō.
1234bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Stephen Hoogenboom27-04-2020 22:19
 
Afgelopen vrijdag had ik tijdens de socially distanced borrel van Matchpartner een gesprek met mijn collega Maarten over hoe het tot nu toe gaat binnen ons bedrijf, in tijden van corona. Het was voor mij even graven, want zo vaak staan we niet stil bij de nieuwe situatie. We gaan vooral dóór.

Het grootste deel van onze huidige detacheringen kan gelukkig gehandhaafd blijven. Veel van onze gedetacheerden werken op afstand, net als wij. Sinds afgelopen week hebben wij een eigen systeem om te beeldbellen geïnstalleerd en dit werkt goed. Ik merk wel dat de gesprekken via een beeldscherm soms wat minder soepel en gestructureerd verlopen. De een kan zich minder makkelijk via beeldbellen ‘'verkopen' dan de ander. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.
1702bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Maarten de Haan1-04-2020 2:40

Het eerste dat opvalt is de stilte en dat we zo stil kunnen zijn. Misschien had ik het liefste op deze plek ook mijn mond gehouden. Maar er moet nu eenmaal een column voor onze nieuwsbrief gemaakt worden. Bovendien: het leven gaat door.

We hebben toen de ernst van de situatie met het coronavirus duidelijk werd, hier op kantoor een overleg gehad en daarin besloten dat we binnen veilige kaders zoveel mogelijk over gaan op de orde van de dag.
1788bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Daniël Petitjean24-02-2020 1:19
Ik staar al vier minuten naar mijn kopje zwarte koffie, dat voor de helft leeg is. Het is nog donker buiten en pas kwart over acht ‘s ochtends.

Zonet kreeg ik drie Whatsapp-berichten binnen. Twee gedetacheerden die zich ziek melden, balen. Tevens een appje van een voorgestelde kandidaat, het spreekwoordelijke schaap-met-de-5-poten. Deze meneer zou vandaag op gesprek gaan bij een gemeente. Hij ziet beren op de weg en meldt zich op het allerlaatste moment af.

Half negen. De stilte op kantoor wordt verbroken door het bekende signaal van binnenkomende mail. Nog een beetje versuft lees ik dat er twee kandidaten zijn afgewezen voor een gesprek bij de opdrachtgever vanwege het ontbreken van x jaar ervaring met een gespecialiseerd datasysteem, GWS4all.
Categorie: Columns
Carin Veders28-01-2020 10:22

Afgelopen maand kwam de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) met het rapport Het betere werk. De nieuwe maatschappelijke opdracht. Centraal staat daarin de vraag of wij Nederlanders wel voldoende gelukkig zijn in ons werk. Mijns inziens hangt het antwoord op deze vraag vooral samen met goed werkgeverschap.

WRR-rapporten over sociale vraagstukken zijn vaak een ongemakkelijk huwelijk tussen harde statistische data (hoeveelheid flexwerk, productiviteit per medewerker) en zachte statistische data (plezier in werk, ervaring van werkdruk). Bij de zachte data kan een kleine verandering in een enquêtevraag al een wereld van verschil maken.
Categorie: Columns
Maarten de Haan26-11-2019 21:04
Op het pleintje voor de basisschool in Amsterdam-Zuid zag ik het gebeuren; het verdwijnen van de trotse, brede middenklasse. Een verandering die sociologisch van aard is, maar vooral economisch. De consequenties van de economische herverdeling zijn ingrijpend voor hoe we denken over prestaties en beloning.

Ruim zeven jaar lang bracht ik mijn zoon naar dat schooltje. De eerste jaren kwam vrijwel iedereen met de fiets. De ouders waren yogalerares, journalist, kunstenaar, al dan niet worstelend. Ongeschoren of ongekamd, met tijd om nog een koffie te pakken om de hoek of het nabij gelegen tweedehands kledingwinkeltje in te gaan. Daarna weer terug naar de huurwoning van hooguit 90 vierkante meter.
Categorie: Columns
Anne Jansen28-10-2019 17:46
 
Volgens een onderzoek van PRiMAN uit 2014 beschikt een arbeidsbemiddelaar die succesvol is over een aantal basiscompetenties: goed kunnen luisteren, resultaatgericht zijn, commercieel vermogen hebben en een goede netwerker zijn. Eén aspect blijft daarbij volgens mij onderbelicht: nieuwsgierig zijn.

Het maakt natuurlijk uit in welk vakgebied je je begeeft als werving en selectie consultant. Zelf ben ik in diverse sectoren werkzaam geweest, maar nergens zag ik zo’n grote diversiteit als in de zorg. Dan heb ik het niet alleen over de uiteenlopende specialistische functies, maar vooral over hoe de organisatie is ingericht.
2868bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Angelique Lommen19-09-2019 12:37

Mijn hele loopbaan heb ik iets met ziekte en arbeidsongeschiktheid gehad. Ik was eerder in mijn loopbaan letselschadebehandelaar, AOV-claimbeoordelaar, casemanager, accountmanager bij een arbodienst.

Sinds juli 2019 ben ik consultant re-integratie en verzuim bij Matchpartner. Ik spreek een heleboel enthousiaste personen die casemanager zijn of juist willen worden. Ik heb me verbaasd over het grote aantal kandidaten die graag casemanager wil worden omdat ze zelf eens arbeidsongeschikt zijn geweest en toen een hele goede of juist een waardeloze casemanager hadden..