Collega’s op afstand: voorbeeld uit de praktijk

Door: Joyce Prak 19-2-2015

Categorieën
:
Columns,


Matchpartner is al een aantal jaar vaste partner van partijen als de gemeente, reclassering en jeugdzorg, die zich bezighouden met burgers in moeilijke omstandigheden. Mensen die vastlopen op werkgebied, in de thuissituatie of problemen hebben met politie en justitie. De professionals die deze burgers gaan helpen om de problemen onder controle te krijgen vervullen een belangrijke maatschappelijke rol.  

Veel van onze gedetacheerden zijn, in verschillende functies, langere tijd werkzaam via ons. Via deze ‘collega’s op afstand’ komen wij veel te weten over de organisaties waarin zij werkzaam zijn en welke taken zij precies vervullen. Dit helpt ons tevens om onze opdrachtgevers ook in de toekomst nog beter te bedienen.

Voor deze column heb ik één van onze ‘collega’s op afstand’ gevraagd zijn ervaringen op papier te zetten. Gerrit is een voorbeeld van iemand die met zijn werk als Werkmeester een niet onbelangrijke bijdrage levert aan de maatschappij. Daarbij is interessant dat hij zowel heeft gewerkt binnen de branche Welzijn als in de branche Re-integratie/ Overheid.

Gerrit begon zijn loopbaan bij Matchpartner eind 2011 toen hij werd gedetacheerd bij de Reclassering Midden Nederland in de functie van Werkmeester. Een Werkmeester begeleidt de uitvoering van de door justitie opgelegde taakstraffen. Dat wil zeggen: toezicht houden op werkzaamheden bij bijvoorbeeld de plantsoenendienst en inpakwerkzaamheden.

Vaak is er sprake van agressieproblemen en problemen met autoriteit. De uitdaging is om, ondanks deze problemen van de cliënten en de bestaande ‘gezonde’ tegenzin, de taakstraf tot een goed einde te brengen.

Nadat zijn opdracht bij de Reclassering was afgerond, ging Gerrit werken met langdurig werklozen. Hij vertelt:

“In januari 2013 ben ik aan de slag gegaan als werkleider bij een gemeente, met als specifieke doelgroep werkloze jongeren. Het was weer eens iets nieuws, een uitdaging, maar het ging mij boven verwachting heel goed af. Mijn eerste groep, die uit zes jongeren bestond, heb ik klaar kunnen stomen voor de arbeidsmarkt. Drie van de jongeren behaalden hun heftruckcertificaat en twee mochten weer naar school na het behalen van hun B certificaat.”

Vervolgens werd Gerrit gevraagd voor een werkgelegenheidsproject. Dit heeft hij samen met een collega Werkmeester, tevens via Matchpartner gedetacheerd, vanuit niets opgebouwd. Weer goede resultaten en tevredenheid bij opdrachtgever en deelnemers. Samen met de betrokken consulenten bereikten zij een positieve uitstroom van deelnemers.

"Wij merken hoe de deelnemers veranderen en uit hun isolement komen en met plezier naar het werk komen. De werkzaamheden die wij te bieden hebben vinden de deelnemers heel erg leuk. Zij leren bij ons van alles te maken met hout, waaronder insectenhotels (deze worden op specifieke plekken in Amsterdam geplaatst en ook verkocht bij onder andere de infocentra bij de waterleiding duinen), banken, fotolijsten, vogelhuisjes, kapstokken, etc. Ook komen er projecten binnen van stichting KIKA (kinderkanker).”

“Daarnaast hebben wij onze bijdrage geleverd met de deelnemers aan een kunstwerk waar wij bijzonder trots op zijn. Een wereldbol die helemaal van zwerfblikken vervaardigd is en recent in Amsterdam is onthuld . Wij kregen de opdracht duizenden blikken te versnijden en tot platen te maken die gebruikt zijn voor de wereldbol.”

Werken met mensen met een taakstraf. Werken met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het zijn moeilijke doelgroepen, maar met de juiste aanpak zijn er goede en constructieve resultaten te behalen. Onze collega’s op afstand kunnen het verschil maken en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo ook Gerrit, die blij is te zien dat de aanpak helpt en dat mensen opbloeien. 

Wij zijn trots dat wij vanuit Matchpartner ervaren en goede kandidaten aan het werk helpen in functies, waarin zij op hun beurt mensen helpen om in betere omstandigheden te komen. Dankzij een nieuw perspectief kunnen de cliënten duurzaam re-integreren of gerehabiliteerd terugkeren in de maatschappij.

door Joyce Prak
Geschreven op persoonlijke titel
Lees meer columns