Re-integratie, Overheid en Verzuim februari 2019 nieuwsbrief
Minder nivellering

Nederland was altijd het nivellerende belastingland, waarin de stevigste schouders het grootste gewicht droegen. Altijd progressief met weinig verschil in inkomen. Tot voor kort dan.

Een onderzoek van de OESO van juni vorig jaar zet Nederland opvallend bovenaan het lijstje van ontwikkelde landen met inkomens-ongelijkheid. De Verenigde Staten zijn nog altijd koploper op dit gebied; tien procent van de bevolking beschikt over 79 procent van de welvaart. Maar op de tweede en derde plaats staan inmiddels Nederland en Denemarken.

De kritiek op de groeiende inkomensverschillen neemt toe. Bij de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres timmerden Democraten flink aan de weg met een roep om meer solidariteit.

Kort daarna zette de Nederlandse historicus Rutger Bregman Davos op stelten met een pleidooi voor hogere belastingen en minder charitas.

Deze maand schreef collega Roy van Wijngaarden een column, waarin hij het heeft over de verschillende visies op armoede binnen het sociale domein. Armoede is heus niet altijd een lack of character

Armoetroef
Roy van Wijngaarden

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft consultant Roy van Wijngaarden over wat hem opviel als consultant die zich indirect met armoedebestrijding bezighoudt.

"Iedereen heeft zijn oordeel klaar over mensen met weinig geld. Armoede wordt vaak als een keuze gezien, en bovendien maken arme mensen minder verstandige keuzes.

Uit onderzoeken blijkt: arme mensen lenen meer, sparen minder, roken meer, sporten minder, drinken meer, voeden slechter op en eten vaker bij de McDonald’s. Toch is het vaak niet juist om dit gedrag opzettelijk te noemen."

Lees meer

Matchpartner op Instagram
Roy van Wijngaarden

Wij zijn sinds kort ook actief op Instagram!
Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje in 'onze keuken' te nemen. Hier zullen we zo nu en dan een foto plaatsen van het reilen en zeilen binnen ons team!

Volg ons hier!

 
Top 10 vacatures in jouw vakgebied

Beleidsmedewerker Verkeer - Woerden Details
Jurist Vergunningen - Den Haag Details
Jurist Grondzaken - Amsterdam Details
Consulent Inkomen - Amsterdam Details
Klantmanager Werk/Re-integratie - Oosterhout Details
Regiomanager / GZ-psycholoog (schaal 70) - Den Bosch Details
Junior Casemanager Verzuim - Utrecht Details
Wil jij ervaring opdoen als sociaal geneeskundige? - Noord-Holland Details
Parttime Casemanager - Utrecht Details
Specialist verzuim & WIA - Amsterdam Details
Arbo Verpleegkundige - Rotterdam Details

Nieuws uit jouw vakgebied
Roy van Wijngaarden

Filosoof en econoom Ingrid Robeyns zet vraagtekens bij het idee dat een basisinkomen, dat ervoor zou zorgen dat de belastingen met een kwart omhoog moeten.
Lees meer

Overuren draaien en toch niet genoeg verdienen. Een groeiende groep Amsterdammers heeft een onzeker inkomen.
Lees meer

Het aantal mensen dat aanklopt bij particuliere armoedebestrijdingsinitiatieven als de Voedselbank en de Vakantiebank in hun gemeente is tussen 2013 en 2017 met achttien procent gestegen.
Lees meer

Boekrecensie hoogleraar Dan Ariely: De psychologie van poen: zo word je wél gelukkig van geld.
Lees meer

Uit een onderzoek van de OESO blijkt dat de inkomensongelijkheid in Nederland de afgelopen jaren flink is toegenomen
Lees meer