Zorg en Welzijn februari 2019 nieuwsbrief
Minder nivellering

Nederland was altijd het nivellerende belastingland, waarin de stevigste schouders het grootste gewicht droegen. Altijd progressief met weinig verschil in inkomen. Tot voor kort dan.

Een onderzoek van de OESO van juni vorig jaar zet Nederland opvallend bovenaan het lijstje van landen met inkomensongelijkheid. De Verenigde Staten zijn nog altijd koploper op dit gebied; tien procent van de bevolking beschikt over 79 procent van de welvaart. Maar op de tweede en derde plaats staan inmiddels Nederland en Denemarken.

De kritiek op de groeiende inkomensverschillen neemt toe. Bij de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres timmerden Democraten flink aan de weg met een roep om meer solidariteit.

Kort daarna zette de Nederlandse historicus Rutger Bregman Davos op stelten met een pleidooi voor hogere belastingen en minder charitas.

Deze maand schreef collega Roy van Wijngaarden een column, waarin hij het heeft over de verschillende visies op armoede binnen het sociale domein. Armoede is heus niet altijd een lack of character

Armoetroef
Maarten de Haan

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft consultant Roy van Wijngaarden over wat hem opviel als consultant die zich indirect met armoedebestrijding bezighoudt.

"Iedereen heeft zijn oordeel klaar over mensen met weinig geld. Armoede wordt vaak als een keuze gezien, en bovendien maken arme mensen minder verstandige keuzes.

Uit onderzoeken blijkt: arme mensen lenen meer, sparen minder, roken meer, sporten minder, drinken meer, voeden slechter op en eten vaker bij de McDonald’s. Toch is het vaak niet juist om dit gedrag opzettelijk te noemen."
Lees meer

Matchpartner op Instagram
Maarten de Haan

Wij zijn sinds kort ook actief op Instagram!
Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje in 'onze keuken' te nemen. Hier zullen we zo nu en dan een foto plaatsen van het reilen en zeilen binnen ons team!
Volg ons hier!

 
Vacatures binnen jouw vakgebied

Basisarts GGZ (alleen diensten) - Maastricht Details
Ambulanceverpleegkundige (met opleiding) - Waddinxveen Details
Onderzoeker Veilig Thuis - Utrecht Details
Meewerkend teamleider HBO Verpleegkundige - Den Haag en omgeving Details
Verzorgende IG - Den Haag Details
Turks Sprekende Psycholoog - Utrecht Details
Jeugdpsycholoog SKJ - Amsterdam Details
Psycholoog Detentiezorg - Drachten Details
Gedragskundige Vrouwenopvang - Almere Details
Systeemtherapeut - Den Haag Details

Bekijk alle vacatures hier
Maarten de Haan
Nieuws uit jouw vakgebied
Maarten de Haan

Filosoof en econoom Ingrid Robeyns zet vraagtekens bij het idee dat een basisinkomen, dat ervoor zorgt dat de belastingen met een kwart omhoog moeten 
Lees meer

Overuren draaien en toch niet genoeg verdienen. Een groeiende groep Amsterdammers heeft een onzeker inkomen.
Lees meer

Het aantal mensen dat aanklopt bij particuliere armoedebestrijdingsinitiatieven als de Voedselbank en de Vakantiebank in hun gemeente is tussen 2013 en 2017 met achttien procent gestegen.
Lees meer

Boekrecensie hoogleraar Dan Ariely: De psychologie van poen: zo word je w√©l gelukkig van geld. 
Lees meer

Uit een onderzoek van de OESO blijkt dat de inkomensongelijkheid in Nederland de afgelopen jaren flink is toegenomen.
Lees meer