Zorg en Welzijn juli 2019 nieuwsbrief
Een beschaafde tuchtmaatregel

Van huis uit ben ik historicus. Ik stel me wel eens voor hoe een vakgenoot in de toekomst zal terugkijken op de tijd waarin wij nu leven in Nederland.

Je kunt er slechts naar raden, maar soms denk ik: dat dit een tijd was waarin we van alle gemakken en vrijheden waren voorzien, maar er tegelijk uiterst achteloos mee om sprongen.

De column deze maand van collega Carin Veders, vaak werkzaam voor Reclassering, is een historische terugblik op dertig jaar taakstraffen.

Terwijl vroeger taakstraffen dankbaar werden aangenomen, grijpen nu gevaarlijke wegpiraten als Dries Roelvink en Rapper Boef "80 uur ter beschikking van de staat" vooral aan als een leuk mediamomentje.

Onze kleinkinderen kunnen het eindoordeel tegemoet zien, in 2080 ofzo.

Maarten de Haan

Een geschiedenis van taakstraffen
Carin Veders

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal blikt collega Carin Veders terug op dertig jaar taakstraffen in een veranderende maatschappij.:

"Het is een beetje onopgemerkt gebleven, maar dit jaar markeert de dertigste verjaardag van wat destijds een revolutionair nieuw instrument was om delicten te bestraffen: de taakstraf. Bij Matchpartner hebben we er direct mee te maken: sinds 2009 zijn we een van de partijen die de begeleiders van de taakgestraften, oftewel werkmeesters bemiddelen.

In 1989 werd de wet van kracht die toen de wet Onbetaalde Arbeid Ten Algemenen Nutte genoemd werd. Een wet die de taakstraf formaliseerde, en daarmee voer leverde aan drie decennia discussies in de bruine cafés van Nederland. En in de tijd van social media is de uitvoering nog ingewikkelder geworden.

Het begon allemaal met de Arnhemse IJzervlechterszaak in 1971. Politierechter Dankert Cornelis de Kempenaer bepaalde dat drie ijzervlechters na een mishandeling voorwaardelijke gevangenisstraf kregen. Onder de bijzondere voorwaarde dat zij werkzaamheden moesten verrichten in een verpleeghuis, een sociaal pedagogisch centrum en een revalidatiecentrum.

In de jaren erna werd deze benadering steeds meer gemeengoed, met goede resultaten. Er was een nieuw mensbeeld ontstaan in de jaren zestig, het idee: iedereen verdient een tweede kans. Gechargeerd gezegd: iedere crimineel kan genezen worden door positieve aandacht. Of zoals psychiater en gevangenisdirecteur Pieter Baan, bekend van het Centrum, het gezegd zou hebben: ‚ÄúGeef mij genoeg geld en ik genees alle psychopaten.‚ÄĚ
Lees verder

 
Vacatures binnen jouw vakgebied

Gezinshuisouder worden? - Veenendaal Details
Teamleider Huntington - Leiden Details
Psychiater Arbeidsexpertises - Leiden e.o. Details
Verpleegkundige Arbo (kantoortijden) - Breda Details
Gipsverbandmeester - Rotterdam Details
Reclasseringswerker Diagnose-Advies - Almere Details
Schoolmaatschappelijk werker Sbo - Den Haag Details
Basispsycholoog CGT / EMDR / Psychotherapie - Amersfoort Details
Jeugdconsulent Plus Team - Den Haag Details
Recovery Verpleegkundige - Rotterdam Details

Bekijk alle vacatures hier
Carin Veders
Recente artikelen over taakstraffen
Carin Veders

JenV Magazine sprak drie professionals die zich met de rehabilitatie van delinquenten bezighouden. “Als we nu én in de toekomst effectief sancties willen blijven uitvoeren en ervoor willen zorgen dat recidive vermindert, moeten we anders samenwerken."
Lees meer

Achtergrondartikel in De Gelderlander: Hoe een werkstraf een leven kan veranderen: ‚ÄėWeekje weg met de kids zit er niet in‚Äô
Lees meer

Opmerkelijke straf ge√ęist voor groepsbelediging: bezoek Westerbork en schrijf een opstel
Lees meer


Matchpartner op Instagram
Carin Veders


Wij zijn sinds kort ook actief op Instagram!
Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje in 'onze keuken' te nemen. Volg ons hier!