Zorg en Welzijn augustus 2020 nieuwsbrief
‘Vervelend als het mij zou overkomen’

Werk- èn levenservaring gevraagd, je leest het niet zelden in vacatures waarbij het gaat om functies met een sociale rol. We leven in een van de meest consumentgerichte samenlevingen, met verwende consumenten ook. Je kunnen inleven is essentieel.

De callcenters van Bol.com, Zalando en Booking.com zijn altijd op zoek naar mede-werkers die zich goed voor kunnen stellen hoe het is om aan de andere kant van de lijn te zitten. Vaak voorkomt een welgemeend 'het lijkt me heel vervelend als mij dat zou overkomen' hoog oplopende klachtenprocedures.

Ook in beroepen waarin het om de diepere roerselen van het leven gaat is levenservaring belangrijk. De kandidaten die wij spreken hebben vaak niet alleen een sterke professionele, maar ook een sterke persoonlijke band met het vak waarvoor zij gekozen hebben. Met als gedoodverfd voorbeeld natuurlijk: psychologen.

Deze maand schreef consultant zorg Anne Jansen een column over een relatief nieuw fenomeen in de gezondheidszorg: ervaringsdeskundigheid.

Het contact met lotgenoten kan een goede aanvulling zijn op de klinische behandeling door artsen en therapeuten.

Ervaringsdeskundigheid: de ontmoeting tussen werk- en levenservaring
Logo Matchpartner zonder subtekst

De consultants van Matchpartner zijn begaan met de ontwikkelingen die we om ons heen in de maatschappij zien. Elke maand beschrijft een van onze collega's in een blog wat hem of haar opviel.

Collega Anne Jansen beschouwt dit keer een nieuwe professie in de zorg, waarbij levenservaring nog meer centraal staat dan werkervaring: de ervaringsdeskundige.

"Soms lijkt het op het werk alsof je in een bepaalde fase zit en vaak een soortgelijk verhaal hoort. En binnen de zorgsector, mijn vakgebied, zijn de verhalen oneindig. De ene dag leer je bij over de gang van zaken in de residentiële jeugdzorg, de andere over belevingsgericht werken binnen de ouderenzorg. Een thema dat bij mij de laatste tijd veel voorbijkwam was ervaringsdeskundigheid. Een psycholoog heeft dankzij haar studie ontdekt dat zij zelf een stoornis heeft op het gebied van sociale interactie. Een verzuimcoach bouwt een werkend bestaan op, ondanks een beperkende, chronische ziekte. Een psychiater, over hem zal ik het nog wat uitgebreider hebben, lijdt zelf aan een dwangstoornis..  Ook als zij niet zelf de klachten hebben die zij behandelen, doen zorgprofessionals heden ten dage hun uiterste best om een beetje in de huid van hun cliënten te kruipen." Lees meer

 
Vacatures binnen jouw vakgebied

Afgestudeerd psycholoog met ervaring binnen re-integratie / verzuim - Nijmegen Details
Regiomanager GGZ  - Amersfoort Details
Basisarts Ouderenzorg  - Rotterdam Details
Aansturend Specialist Ouderengeneeskunde Palliatieve Zorg (schaal 75)  - Wageningen Details
Senior Behandelaar gehandicaptenzorg (OG/ GZ-psycholoog)  - Meppel Details
 Buurtgerichte Verpleegkundige (niveau 4 / 5 )  - Rotterdam Details
Psychiater Expertises Verzuim - Leiden Details
Opleiding tot verslavingsarts - Rotterdam Details
 Basisarts Neurologie (16 upw)  - Hoofddorp Details
Basisarts Infectieziekten (TIJDELIJK)  - Rotterdam Details

 

Bekijk alle vacatures hier
Logo Matchpartner zonder subtekst
Artikelen over levenservaring en ervaringsdeskundigheid
thuiswerkplek

Voormalig anesthesioloog en ervaringsdeskundige Audrey Beckers vertelde aan Arts En Auto haar hartverscheurende verhaal: â€˜Ik wilde me alleen nog maar dooddrinken’ Lees meer

YouTube: psycholoog Jan Derksen en anderen over inzet ervaringsdeskundigen in de GGZ Movisie heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar ervaringsdeskundigheid. Interessante constatering in een artikel van een maand geleden: ervaringsdeskundigen "zien zichzelf als hoopgevers, als rolmodel."  Lees meer Om de toegankelijkheid van de gemeente Nijkerk, zowel fysiek als mentaal, voor mensen met een beperking te verbeteren, heeft de gemeente vorig jaar een groep ervaringsdeskundigen aan het werk gezet. Lees meer