Re-integratie, Overheid en Verzuim mei 2019 nieuwsbrief
Gestold wantrouwen

Twee weken geleden promoveerde bestuurskundige Marieke van Geffen met een onderzoek naar kwaliteitssystemen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), zoals HKZ, ISO, ROM.

Van Geffen is kritisch over deze en andere systemen en concludeert dat het monitoren van kwaliteit is doorgeschoten. Er is “meer vertrouwen nodig in de zorgprofessionals, waarbij niet alles gecontroleerd hoeft te worden.”

Collega Joost van Dieën hoefde niet ver van huis te gaan om inspiratie op te doen voor zijn column over de schaduwkanten van openbare procedures, aanbestedingen en inhuurdesks. In zijn woonplaats Barneveld zag hij een paar krachtige voorbeelden van overdreven controledrift en claimcultuur.

“Bij elke klacht die een bedrijf of overheid binnenkrijgt wordt er vanuit een kramp direct gereageerd met het aanmaken van nieuwe protocollen.”

Het Systeem
Joost van Dieën

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft collega Joost van Dieën over aanbestedingen, al dan niet binnen het vakgebied recruitment, en de claimcultuur die daar (helaas) aan verbonden is.

"We leven in een geordend land. Niet alleen liggen de wegen, bruggen en overige infrastructuur er strak bij, ook maatschappelijke systemen worden constant bijgehouden door allerhande kwaliteits-bewakers. Geen enkel protocolletje wordt verwaarloosd.

Maar soms wringt het. Dan worden juist ondernemingen en mensen die hun stinkende best doen negatief geraakt door Het Systeem. De problemen ontstaan zodra de procedures belangrijker worden dan het eigenlijke vraagstuk waarvoor ze in eerste instantie zijn ontworpen.."
Lees meer

Matchpartner op Instagram
Joost van Dieën

Wij zijn sinds kort ook actief op Instagram!
Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje in 'onze keuken' te nemen. Hier zullen we zo nu en dan een foto plaatsen van het reilen en zeilen binnen ons team!
Volg ons hier!

 
Top 10 vacatures in jouw vakgebied

Consulent Zorg en Ondersteuning - Rotterdam Details
Kwaliteitsmedewerker Participatie - Noord-Holland Details
Verkeersplanoloog - Amersfoort Details
Praktijkondersteuner Bedrijfsarts POB - Hilversum Details
Casemanager WIA / WGA - Rotterdam Details
Bouwinspecteur - Lelystad Details
Klantmanager Werk - West-Brabant Details
Leeplichtambtenaar - Rotterdam Details
Arbeidsdeskundige - Landelijk diverse mogelijkheden Details
Casemanager - Verzuimregisseur - Utrecht Details

Nieuws uit jouw vakgebied
Joost van Dieën

NRC: Controledrift door gemeenten zorgt dat "elk telefoontje, elke voicemail, ieder appje, reistijd van en naar een afspraak" geregistreerd moeten worden.
Lees meer


Uitzendreus Randstad zegt zich geen zorgen te maken over de komst van techbedrijven als Uber naar de uitzendmarkt. ,,Kom maar op”, stelt topman Jacques van den Broek. 
Lees meer


Kamerleden Van der Staaij en Ellemeet stelden december jongstleden voor om de Aanbestedingswet te wijzigen in verband met problemen in de zorg
Lees meer


Arbeidsmarktplatforms: disruptie, een signaal of een hype? Column naar aanleiding van het ING-rapport Algoritmes versus de flexbranche
Lees meer