Zorg en Welzijn november 2019 nieuwsbrief
Hummers

De Nederlandse middenklasse wordt als volgt gedefinieerd: gezinnen met een inkomen van tussen de 36.000 en 55.000 euro bruto per jaar, inclusief vakantiegeld.

De wensen van deze groep zijn volgens Monique Kremer, bijzonder hoogleraar aan de UvA, overzichtelijk. Een vaste baan. Voldoende middelen om de kinderen op te voeden en een duwtje in de goede richting te geven. Een leuk huisje. Een beetje kunnen sparen.

Het ongemak hangt voor de middenklasse al langere tijd in de lucht door stagnerende salarissen en een gespannen woningmarkt, maar ook door technologische ontwikkelingen.

Zelfrijdende auto’s, algoritmes, kunstmatige intelligentie zullen gaan zorgen voor een dramatische herverdeling van de productiemiddelen. Een sombere enkeling zegt: wie de robots heeft is de onbetwiste baas.

Aan de hand van de lagere school van zijn zoon beschrijft collega Maarten de Haan hoe de brede middenklasse in zijn buurt uit het straatbeeld verdween. Ten gunste van Hummers.

Goodbye middenklasse
Maarten de Haan

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Deze keer mijmert consultant Maarten de Haan over de goede oude tijd, toen de middenklasse nog breed en trots was.

"Op het pleintje voor de basisschool in Amsterdam-Zuid zag ik het gebeuren; het verdwijnen van de trotse, brede middenklasse. Een verandering die sociologisch van aard is, maar vooral economisch. De consequenties van de economische herverdeling zijn ingrijpend voor hoe we denken over prestaties en beloning.

Ruim zeven jaar lang bracht ik mijn zoon naar dat schooltje. De eerste jaren kwam vrijwel iedereen met de fiets. De ouders waren yogalerares, journalist, kunstenaar, al dan niet worstelend. Ongeschoren of ongekamd, met tijd om nog een koffie te pakken om de hoek of het nabij gelegen tweedehands kledingwinkeltje in te gaan. Daarna weer terug naar de huurwoning van hooguit 90 vierkante meter.

De fietsen zouden geleidelijk vervangen worden door Hummers, haastig links en rechts geparkeerd op de stoep. Een van de laatste keren dat ik er ’s ochtends vroeg was waren mijn zoon en ik samen met alle andere ouders en kleuters getuige van een felle ruzie in het Engels tussen twee gestreste werkende moeders, bijna resulterend in een handgemeen.

Steeds meer huizen in de buurt worden gesplitst en samengevoegd, waardoor de woninkjes van 90 vierkante meter veranderen in riante woningen. Door de lage rente is geld sparen iets voor de dommen geworden. Het kapitaal wordt gestoken in vastgoed. Voor yogastudio’s en tweedehandswinkels wordt het te duur, zij maken plaats voor hippe café’s en hotels.

Hoewel in Nederland misschien langzamer dan in andere landen, de brede middenklasse verdwijnt uit het straatbeeld. Vijfentwintig jaar geleden, toen ik begon met werken, leek het daar nog niet op. Na de val van de Berlijnse muur werd de westerse liberale democratie het model voor de toekomst, waarin iedereen die zijn best deed goede, gelijke kansen had. De socialistische premier Kok schudde zijn ‘ideologische veren’ af en omarmde de markteconomie."
Lees meer

 
Vacatures binnen jouw vakgebied

Verpleegkundige die Verpleegkundig Specialist wil worden - Franeker Details
Arts M&G Beleid en Gezondheid 32 uur - Zeist Details
Ervaren Psycholoog met kennis van LVB & GGZ - 24 uur - Zwijndrecht Details
Zorgprofessional / Verzorgende Revalidatie (dagdiensten) - Zeist Details
Jeugdconsulent CJG ter ondersteuning - Velsen Details
Casusregisseur Sociaal Team - UIthoorn Details
Begeleider Forensische Doelgroep - Amsterdam Details
Systeemtherapeut - Leeuwarden Details
Specialist Ouderenzorg - Middelburg Details
GZ-psycholoog Volwassenen - Delft Details

Bekijk alle vacatures hier
Maarten de Haan
Recente artikelen over de middenklasse
Maarten de Haan


Trouw: "Wie tot de Nederlandse middenklasse behoort, leeft als een wielrenner, zwoegend over de Hollandse dijken. Hij moet blijven trappen, anders valt hij om."
Lees meer

"Het belangrijkste wat de rijken kunnen doen in een tijd van extreme ongelijkheid is een verrader te worden van hun eigen klasse. Veel van de belangrijkste figuren uit de Amerikaanse geschiedenis waren klasseverraders’, Anand Giridharadas op zijn scherpst.
Lees meer


In Amsterdam is de middenklasse een uitstervend ras. Volgens de recentste gegevens van de gemeente Amsterdam bestaat slechts 19,6 procent van de bevolking uit middeninkomens.
Lees meer

 

Matchpartner op Instagram
Maarten de Haan


Wij zijn sinds kort ook actief op Instagram!

Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje in 'onze keuken' te nemen. Hier zullen we zo nu en dan een foto plaatsen van het reilen en zeilen binnen ons team!
Volg ons hier!