Re-integratie, Overheid en Verzuim november 2019 nieuwsbrief
Hummers

De Nederlandse middenklasse wordt als volgt gedefinieerd: gezinnen met een inkomen van tussen de 36.000 en 55.000 euro bruto per jaar, inclusief vakantiegeld.

De wensen van deze groep zijn volgens Monique Kremer, bijzonder hoogleraar aan de UvA, overzichtelijk. Een vaste baan. Voldoende middelen om de kinderen op te voeden en een duwtje in de goede richting te geven. Een leuk huisje. Een beetje kunnen sparen.

Het ongemak hangt voor de middenklasse al langere tijd in de lucht door stagnerende salarissen en een gespannen woningmarkt, maar ook door technologische ontwikkelingen.

Zelfrijdende auto’s, algoritmes, kunstmatige intelligentie zullen gaan zorgen voor een dramatische herverdeling van de productiemiddelen. Een sombere enkeling zegt: wie de robots heeft is de onbetwiste baas.

Aan de hand van de lagere school van zijn zoon beschrijft collega Maarten de Haan hoe de brede middenklasse in zijn buurt uit het straatbeeld verdween. Ten gunste van Hummers.

Goodbye middenklasse
Maarten de Haan

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen. 

Deze keer mijmert consultant Maarten de Haan over de goede oude tijd, toen de middenklasse nog breed en trots was.

"Op het pleintje voor de basisschool in Amsterdam-Zuid zag ik het gebeuren; het verdwijnen van de trotse, brede middenklasse. Een verandering die sociologisch van aard is, maar vooral economisch. De consequenties van de economische herverdeling zijn ingrijpend voor hoe we denken over prestaties en beloning.

Ruim zeven jaar lang bracht ik mijn zoon naar dat schooltje. De eerste jaren kwam vrijwel iedereen met de fiets. De ouders waren yogalerares, journalist, kunstenaar, al dan niet worstelend. Ongeschoren of ongekamd, met tijd om nog een koffie te pakken om de hoek of het nabij gelegen tweedehands kledingwinkeltje in te gaan. Daarna weer terug naar de huurwoning van hooguit 90 vierkante meter.

De fietsen zouden geleidelijk vervangen worden door Hummers, haastig links en rechts geparkeerd op de stoep. Een van de laatste keren dat ik er ’s ochtends vroeg was waren mijn zoon en ik samen met alle andere ouders en kleuters getuige van een felle ruzie in het Engels tussen twee gestreste werkende moeders, bijna resulterend in een handgemeen.

Steeds meer huizen in de buurt worden gesplitst en samengevoegd, waardoor de woninkjes van 90 vierkante meter veranderen in riante woningen. Door de lage rente is geld sparen iets voor de dommen geworden. Het kapitaal wordt gestoken in vastgoed. Voor yogastudio’s en tweedehandswinkels wordt het te duur, zij maken plaats voor hippe café’s en hotels."

Lees meer

 
Top 10 vacatures in jouw vakgebied

Consulent Inkomen - Rotterdam Details
Administratief medewerker Verzuimbranche - Hilversum Details
Consulent WMO - Den Haag Details
Beleidsmedewerker Ruimte - Den Haag Details
Werkvoorbereider Civiel - Haarlem Details
Klantregisseur Werk in Inkomen - Rotterdam Details
Allround Klantmanager - Utrecht Details
Startende praktijkondersteuner bedrijfsarts - Hilversum Details
Arts voor bedrijfsgeneeskunde - Utrecht Details
Psycholoog Arbeid en Gezondheid - Enschede Details

Recente artikelen over de middenklasse
Maarten de Haan


Trouw: "Wie tot de Nederlandse middenklasse behoort, leeft als een wielrenner, zwoegend over de Hollandse dijken. Hij moet blijven trappen, anders valt hij om."
Lees meer


"Het belangrijkste wat de rijken kunnen doen in een tijd van extreme ongelijkheid is een verrader te worden van hun eigen klasse. Veel van de belangrijkste figuren uit de Amerikaanse geschiedenis waren klasseverraders’, Anand Giridharadas op zijn scherpst.
Lees meer


In Amsterdam is de middenklasse een uitstervend ras. Volgens de recentste gegevens van de gemeente Amsterdam bestaat slechts 19,6 procent van de bevolking uit middeninkomens.
Lees meer

Matchpartner op Instagram
Maarten de Haan

Wij zijn sinds kort ook actief op Instagram!
Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje in 'onze keuken' te nemen. Hier zullen we zo nu en dan een foto plaatsen van het reilen en zeilen binnen ons team!

Volg ons hier!