Zorg en Welzijn mei 2020 nieuwsbrief
Intelligentietest

Afgelopen zondag was de 75e dag van de ‚Äėintelligente lockdown‚Äô.

Onvermijdelijk komt hier en daar discussie op gang of het allemaal wel zo intelligent is, maar die discussie blijft opvallend constructief.

De effecten van de crisis zijn vertraagd, dat maakt dat we in een soort tussentijd zitten. Stilte voor de storm.

In haar column deze maand juicht collega Carin Veders, zelf moeder van twee studerende zoons, de huidige focus van het kabinet toe.

Het accent ligt meer op werkgelegenheid en een toekomst voor starters.

Bubble
Carin Veders

Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schijft collega Carin Veders over de vreemde situatie waarin wij verkeren, twee maanden in de gezondheidscrisis. In een bubble, als het ware.

"We leven in een bubble. Ruim twee maanden duurt de lockdown nu. Een wezenloze, verweesde situatie, waarin vooralsnog weinig materi√ęle achteruitgang ervaren wordt. Offici√ęle werkloosheidscijfers schieten nog niet de lucht in. Het meest verweesd dreigt de jeugd te worden.

De sociale gevolgen van COVID-19 lijken in eerste instantie niet alleen maar negatief. Columnisten mijmeren over de onbedoelde geneugten van het thuiszitten. Uitgeverij Van Oorschot komt met een nieuwe vertaling van De kunst van het nietsdoen van de veertiende-eeuwse Japanse monnik Yoshido KenkŇć. Families en stelletjes die langs elkaar heen leefden komen, soms met enige hulp van de populaire relatietherapeut Esther Perel, weer nader tot elkaar.

Ook economisch is het niet alleen maar kommer en kwel. Het geluk of ongeluk wordt ongelijkmatig verdeeld onder de mensen. Speciaalzaken, verkopers van e-Bikes en hardloopschoenen, van plexiglas, puzzels en borduurpakketten beleven zelfs gouden tijden.

Het is wachten tot de andere schoen valt. Dat zal voor ieder een ander moment zijn. Voor een caf√©-eigenaar of freelance schoonmaker op Schiphol is het nu al. Ouders van een kind met een ‚Äėrugzakje‚Äô ervaren niets van de geneugten van het thuiszitten. Ondersteuning vanuit dagbesteding, zorginstellingen, respijtzorg en paramedische zorg zijn bijna volledig weggevallen.

De economische recessie en hoge werkloosheidscijfers zitten er aan te komen. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) is 1 maart jongstleden ge√Įntroduceerd, met een maximale looptijd van drie maanden. Onvermijdelijk komen er vanaf juni een flink aantal faillissements- en bijstandsaanvragen aan."
Lees meer

 
Vacatures binnen jouw vakgebied

Psychiater op afstand (beeldbellen) Details
Basisarts Kliniek GGZ en Verslavingsproblematiek - Rotterdam Details
Vertrouwensarts - Utrecht Details
Verpleegkundig Specialist GGZ - Maastricht Details
Sociaal Medisch Verpleegkundige - Rotterdam Details
GZ-Psycholoog Ouderenzorg 1e Lijn - Leiden Details
Kinder- en Jeugd Psychiater 16 uur - Alphen a/d Rijn Details
Gezinsmanager instroom in Crisistijd - Utrecht Details
Artsen, enkel voor flexibele diensten - Doetinchem Details
Beleidsmedewerker Jeugd - Ouderkerk a/d Amstel Details

Bekijk alle vacatures hier
Carin Veders
Recente artikelen over 'goed werken'
Carin Veders


Om de economie te redden, moet het taboe op leeftijdsdicriminatie van tafel: jong gaat uit, oud blijft thuis, zo betoogt Roderik Hageman in de Volkskrant.
Lees meer

Na de coronacrisis volgt de onvermijdelijke economische malaise. De recessie biedt echter, stelt Het Parool, ook kansen.
Lees meer

Algemeen Dagblad: de coronacrisis gaat langer duren dan gehoopt. Het kabinet trekt nog eens 13 miljard euro uit om banen te behouden.
Lees meer