Artificial Intelligence (AI) is de toekomst. Op elk gebied waar AI wordt geïmplementeerd brengt het grote veranderingen met zich mee. Dit zien we ook terug in het sollicitatieproces. Maar wat zijn die veranderingen precies? In deze blog geven we je 3 gevolgen van de implementatie van AI in het sollicitatieproces, die relevant kunnen zijn voor jou als sollicitant.
Automatisering van het recruitmentproces
Steeds meer recruitmentbureaus maken gebruik van Artificial Intelligence bij het selecteren van profielen. Dit kan bijvoorbeeld door een AI cv’s te laten scannen op vaardigheden, werkervaringen, opleidingen en soft skills. Vervolgens vergelijkt de AI deze punten met de vacature eisen. Het fijne hiervan is, dat het hele proces zo versneld wordt. Daardoor hoef jij als kandidaat minder lang te wachten op een reactie op je sollicitatie.
Je kunt hier als sollicitant ook je voordeel mee doen.. Als je bijvoorbeeld als kandidaat ziet dat een vacature vraagt om 'sterke communicatieve vaardigheden', is het handig om dat één op één over te nemen in je cv. Zo verklein je de kans dat een AI deze vaardigheden mist bij je sollicitatie. Wees dus slim en kopieer de vereisten van een vacature naar je CV, mits je deze vaardigheden natuurlijk ook bezit.
Helpen met schrijven van je cv
Zeker als je moeite hebt met het beginnen aan je cv, kan ChatGPT je helpen met het maken van een opzet voor je cv, waarbij je zelf de gegevens in moet vullen. Ook werkervaringen, of een profiel, kan ChatGPT je mee helpen. Geef simpelweg de gegevens op die je in de omschrijving naar voren wilt laten komen, en ChatGPT geeft je een tekst.
Een sterke aanrader is wel om altijd de teksten zelf nog na te lopen. Dit doe je om twee redenen. De eerste is vrij voor de hand liggend: AI schrijft soms teksten die heel ‘nep’ voelen. Het overgrote deel waar ChatGPT zijn taalmodel mee verrijkt is Engelse (Amerikaanse) tekst. Wat een AI dus teruggeeft aan input voelt daarom soms erg on-Nederlands aan. Dus een tekst herschrijven in je eigen woorden maakt je cv veel persoonlijker.
Als tweede punt: jouw cv is natuurlijk heel persoonlijk, en ChatGPT heeft geen idee wie jij bent. Een AI ‘kent’ jou natuurlijk niet. De teksten die AI voorschotelt zijn daarom best algemeen, en niet op jouw persoonlijke ervaringen en kennis geënt. Het is dus erg belangrijk jouw cv nog wel een persoonlijk tintje mee te geven. Werkgevers willen namelijk niet alleen weten wat je kunt, maar ook wie jij bent.
Daarnaast loop je het risico op 'hallucineren' van de AI. Dit houdt in dat een tool foutieve informatie verzint. Dit kan verdraaid echt lijken, maar slaat vaak nergens op. Niet echt fijn als dat in je cv terechtkomt.
Minder vooroordelen
Dit volgende punt is wellicht een tikje controversieel. Het gaat over vooroordelen die AI wel/niet heeft en dat kan twee kanten op vallen. We gaan hier van het positieve scenario (=minder vooroordelen) uit, maar met de kanttekening dat dit in praktijk zich nog moet bewijzen.
Allereerst, Artificial Intelligence is nooit objectief. Een AI zoekt namelijk constant overeenkomsten, verschillen, en verbanden in data. Dit vereist aannames en generaliseringen, daarom is een AI nooit objectief. Daarentegen, is een AI ook géén mens.
Hij voelt geen emoties, en wordt dus ook niet door emoties beïnvloed tijdens het maken van keuzes.. De maker van een AI kan wel bepalen welke verbanden en uitzonderingen die AI belangrijk vindt. Hierdoor kan een AI theoretisch, veel beter dan een mens, vooroordelen vermijden en kandidaten screenen op hun vaardigheden. Mits de maker van de AI dus niet zijn eigen vooroordelen in het algoritme verwerkt.
Indien de maker dit wél doet, zal een AI dezelfde biases herhalen. In Brussel zagen ze dit probleem al aankomen en is de EU AI act in het leven geroepen. Alle makers en aanbieders van AI moeten zich aan bepaalde regels houden omtrent ‘ingebakken’ vooroordelen. Helaas blijkt echter ook dat veel buitenlandse (Amerikaanse) aanbieders vaak laat, of na hoge boetes zich pas voegen naar Europese tech wetten.
Gebruik AI, maar wees voorzichtig
AI speelt een steeds grotere rol in het sollicitatieproces en brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Van geautomatiseerde cv-scans tot ondersteuning bij het schrijven van sollicitatiedocumenten, AI kan je helpen om je kansen op een baan te vergroten. Tegelijkertijd is het belangrijk om alert te blijven op de beperkingen van Artificial Intelligence, zoals de mogelijkheid van ‘hallucinaties’ of ingebouwde vooroordelen. Hoewel AI solliciteren efficiënter kan maken en mogelijk eerlijker, blijft menselijke controle noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je niet alleen op basis van trefwoorden, maar ook op basis van persoonlijkheid en ambitie beoordeeld wordt. Je doet er daarom goed aan dit soort tools strategisch in te zetten, maar altijd een persoonlijke toets te behouden.