Vreemde sollicitaties Revisited

Geschreven door:
Maarten de Haan
22-04-2019

Het is alweer zes jaar geleden dat ik een column schreef met de titel Vreemde sollicitaties, een bloemlezing uit de soms bijzondere reacties die bij Matchpartner binnenkomen.

Sindsdien is de humor op straat blijven liggen, of liever: in de mailbox blijven stromen. Tijd voor een update. “Voordat u voor mij een partner gaat matchen wil ik u laten weten dat ik al 40 jaar gelukkig getrouwd ben met dezelfde vrouw”.

Sollicitanten en recruiters staan heel verschillend in het matchingsproces. Sollicitanten willen, terecht, voor vol aangezien worden en hebben de neiging uit te wijden.

Recruiters kijken maar kort naar een cv. Volgens het blad Intermediair, dat zich op Amerikaans onderzoek baseert, hebben ze bovendien een hekel aan holle platitudes, zoals 'teamspeler', ‘echte verbinder ‘ of ‘out-of-the-box’.

Het mag inderdaad wel eens wat minder hoogdravend. Vandaar waarschijnlijk dat ik het geheel in Caps Lock geschreven bericht dat ik enige tijd geleden ontving eigenlijk wel verfrissend vond:

“IK WENS EEN INKOMEN VAN 6000 EURO PER MAAND!
HOPENDE NAAR EEN GUNSTIG ANTWOORD VERBLIJF IK IN AFWACHTING”

Je leven samenvatten op een stuk papier blijft een klus. De een is weinig mededeelzaam en misschien niet al te gemotiveerd: “Geachte heer De Haan, mijn cv is te vinden op werk.nl van het UWV” of wel erg algemeen: “Werkervaringen: een hele hoop naaiateliers, omdat ze allemaal failliet gingen”. Een derde is wel erg gedetailleerd “12 december 1978 -18 december 1978: werkzaam als onderwijzer”.

Eén mevrouw liet haar cv zelfs vóór haar geboorte beginnen: “1947: Tijdens hun huwelijksreis reden mijn ouders paard op de Veluwe. Ik was de oudste en er was geen geld om te studeren noch om paard te rijden.” Een ander mijmert over een blijkbaar onvergetelijke ontmoeting: “Een rijke Belg die in de diamanthandel zat, zei ooit tegen me: slapen is tijdsverspilling.”

Sommige sollicitanten hebben duidelijk niet door hoezeer ze de plank mis slaan. Zoals een meneer wiens mailadres bestaat uit zijn voornaam gevolgd door @isdewegkwijt.nl. Een sollicitant voor de functie reclasseringswerker deelt mede dat hij in juni 2013 door de politie van zijn bed werd gelicht en “momenteel onder toezicht” staat.

En ronduit hilarisch was de reactie van een sollicitant helemaal uit de VS op mijn vacature 'Pools sprekende arbeidsdeskundige'. Ik heb het sterke vermoeden dat hij aldaar zijn vacatures uitzoekt op trefwoord:

“I have 11 years of experience in swimming pools repairs and remodeling in Florida”

Komische vormfouten waren er de afgelopen jaren in overvloed. “Ik heb geen 5 tot 9 mentaliteit”, “ik eis veel van mezelf en leg die lat vaak op anderen neer.” “Ik ben een persoon met gezond verstand en twee rechtse handen die hij graag gebruikt”. “Mijn werk heb ik op alle bedenkelijke manieren uitgevoerd.”

Onderaan een ander cv las ik de wat gefrustreerde zinsnede: “Mijn interesses: Hobbies, waar ik echter nauwelijks aan toe kom”. Misschien was deze meneer te druk met het voetbalteam van zijn zoon, net als de ieder weekend vrijwillig trainende vader die in zijn sollicitatie verzuchtte er "net als alle andere vaders er min of meer in gepraat" te zijn geweest.

Dan was de man die zich in zijn vrije tijd had toegelegd op “Bed Minton” waarschijnlijk een stuk tevredener. Maar ook in het zakelijke deel van het cv staan soms frivole zaken. Zoals een “Bijscholing seks op de werkvloer”. Persoonlijk moet ik nog altijd wennen aan het -echt bestaande- beroep sandwich artist.

Omdat de beste vorm van humor zelfspot is, sluiten we af met de vele grappen die gemaakt worden over onze bedrijfsnaam, die bij veel mensen een associatie mat dating oproept: “Voordat u voor mij een partner gaat matchen wil ik u laten weten dat ik al 40 jaar gelukkig getrouwd ben met dezelfde vrouw”.

Een interne sollicitatie bij Matchpartner werkte onbedoeld als reality check. De motivatiebrief bevatte niet een fout, maar een weglating. De kandidate was zo enthousiast dat ze het belangrijkste woord in de zin vergat:

“Het lijkt mij heel erg om bij Matchpartner te werken.”

Maarten de Haan
Op persoonlijke titel geschreven

U kunt alleen op dit artikel reageren indien u bent ingelogd
Bas
22 april 2019
Geweldig verhaal! Blij dat ik als zelfstandige niet hoef te solliciteren, wat een ellende! ..hoewel je in het contact met klanten soms ook je woorden zorgvuldig moet kiezen als er slechte ideeen aangedragen worden....
Froukje Henniger
22 april 2019
Nou moet u toch echt ophouden, meneer de Haan! U bent er de oorzaak van dat ik buikpijn van het lachen heb gekregen. Een schadeclaim wegens aangedaan leed ziet u waarschijnlijk gaarne tegemoet. En voor de record, Maarten ik vond het heel leuk om voor Matchpartner te werken! Hartelijke groet, Froukje
Marieke
22 april 2019
super leuke column!
Laad meer

Laatste nieuws

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod