Oogkleppen

Geschreven door:
Daniel Petitjean
31-07-2018

 
“Wat is eigenlijk de meerwaarde dat jullie er tussen zitten?” Als een werkgever of een werkzoekende een dergelijke vraag aan ons recruiters stelt, is het eventjes ongemakkelijk. Het gaat tenslotte om niets minder dan onze bestaansreden, onze dagelijkse bron van inkomsten.

Toch is het een goede vraag. Makkelijk te beantwoorden ook trouwens. Ik zou zeggen: vanwege de geïnvesteerde tijd. We zijn de hele dag bezig met netwerken om de meest geschikte kandidaten te vinden, en selecteren daarbij streng. Zelf houd ik mij al vier jaar intensief bezig met vacatures in het zogenaamde Sociaal Domein.

Toch heb ik de laatste tijd een probleem. Ik betrap mezelf er op dat het afwijzen van een kandidaat soms wel erg een automatisme wordt. En ik voel mij bezwaard als ik mensen aan de hand van de strenge criteria van de vacature afwijs, vooral als zij verder goed gekwalificeerd en gemotiveerd zijn. Hebben we niet teveel oogkleppen op?  
 
Laatst ben ik een dag gaan meelopen met een klantmanager werk, iemand die bijstandsgerechtigden begeleidt naar scholing of werk. Deze vertelde mij dat hij samen met een kandidaat soms wel vier uur bezig is om een curriculum vitae te bouwen en een fatsoenlijke motivatie te schrijven. En dat deze werkzoekende dan, soms pas na weken, een standaardafwijzing terug krijgt, gebaseerd op algemeenheden en aannames. Heel frustrerend en al helemaal niet motiverend.

Doen wij het dan zo anders? Matchpartner presenteert zich als een bureau met een breed aanbod voor werkzoekenden. Mooie woorden. Toch is het vacatureprofiel van de opdrachtgever -in mijn situatie meestal een gemeente- wel erg smal en niet belangstellend naar kandidaten met een afwijkend profiel.

Misschien is het goed om te benoemen dat ik binnen het Sociaal Domein hoofdzakelijk kandidaten zoek die reeds werkzaam zijn geweest bij een gemeente of middels een stage kennis hebben gemaakt met een gemeente.

Dus je screent het curriculum vitae van de kandidaat en leest de motivatie, maar kijkt vooral: heeft iemand ervaring in gemeenteland? Kennis van bepaalde systemen bijvoorbeeld GWS of Socrates? Eigenlijk ga je een standaard lijstje af in je hoofd, bijna als een robot.

De avond na mijn “stage” bij de klantmanager, met de emotie die ik toen had, ben ik sollicitanten op mijn vacatures op een andere wijze gaan terugkoppelen. Mijn oog viel al snel op enthousiaste en origineel geschreven motivatiebrieven van mensen zonder gemeentelijke ervaring, maar wel een relevante opleiding. Wat te doen met dit soort kandidaten?

Je belt zo’n kandidaat op en merkt al snel genoeg of hij of zij intrinsiek gemotiveerd is en wellicht bekwaam is voor de functie. Of het ècht kansrijk is moet vervolgens duidelijk worden in een persoonlijk kennismakingsgesprek op kantoor.

Ik had het eerder over de meerwaarde van recruiters. Mijns inziens kan je een dergelijke kandidaat met jouw bevlogenheid toch voorstellen bij een opdrachtgever als iemand met potentie. Iemand die het vertrouwen en de investering waard is, noem het een ruwe diamant. Eerlijk gezegd zijn dit de situaties waar je het voor doet als recruiter, daar kan je het verschil maken.

Begrijp me goed: het noodzakelijke kwaad van een afwijzing op basis van objectieve criteria zal blijven bestaan. In gemeenteland gelden veel protocollen en procedures die het bemiddelen puur op competenties en persoonlijkheid moeilijk, zo niet onmogelijk, maken. Toch ben ik er van overtuigd dat ‘ruwe diamanten’ juist het meeste bijdragen aan een gemeentelijke organisatie.

Blijf dus vooral solliciteren en schrijven, ook als je twijfelt. Wat mijzelf betreft: ik wil graag bijleren. Misschien ben ik de afgelopen jaren teveel op een eilandje beland. De komende tijd zal ik actief op zoek gaan naar andere mensen en naar andere vacatures.

Wellicht tot snel!

Daniel Petitjean
Op persoonlijke titel geschreven

Lees ook: Je hebt soms geen idee van de impact.... van Michael Reijmers

Reageer

Zabeth
31 juli 2018
Prima stukje en waardevol besef Daniël! Het is mensenwerk waar motivatie (behoeften, waarden en interesses) ‘n belangrijk deel uitmaken van iemands’ ‘SWOT’. Je kunt er werkgevers èn kandidaten gelukkig mee maken. Grtjs Zabeth
Paul Hillebrand
31 juli 2018
Blablabla Ik ken véél verhalen over ambtenaren, heb zelf met de ergste rolbevestigende types gestreden bij het opzetten van een nieuwe voetbalvereniging. Eigenlijk moet iedereen die wordt afgewezen, zelfs met een standaardbericht van de schrijver van deze column, dat opvatten als een compliment: je bent té goed om ambtenaar te worden.
Shan
31 juli 2018
Goed om dit stuk te lezen. Ik heb namelijk een enorme drive en doorzettingsvermogen plus een grote dosis enthousiasme. Ik steek veel tijd in het schrijven van een zo goed mogelijke sollicitatiebrief die toch zeker potentie heeft voor de functie, maar toch heb ik een standaard afwijzing van Daniel Petitjean in mijn inbox zitten. Goed als dit klimaat verandert.
Anne-lies Toorians
31 juli 2018
Eindelijk eens een menselijke reactie. en niet van een robot. Persoonlijk ben ik hevig teleurgesteld in de gang van zaken met betrekking tot sollicitatie bij een gemeente. Eventueel met tussenkomst van een recruiter. ik was dolgraag als Wmo-consulent bij een gemeente aan de slag gegaan. Mijn inzet in de opleiding en stage en het proberen om aan de slag te gaan als Wmo-consulent logen er niet om. Vaak heb ik te horen gekregen dat ik een enorm doorzettingsvermogen heb. Maar na zoveel afwijzingen, of vaak niet eens een reactie, heb ik het besluit genomen hiermee te stoppen. Ik ben te veel teleurgesteld. Ik hoop dat er een ommekeer gaat komen in de selectie. Een CV is inderdaad een momentopname. Een kandidaat te spreken en zijn motivatie en drijfveer aan te horen zegt naar mijn mening veel meer. Ik wens u succes en sterkte met uw drijfveer een ommekeer te gaan maken.
Barbara Breedveld
31 juli 2018
Jammer dat er zoveel waarde gehecht wordt aan eerdere ervaring bijnde gemeentes. Ik werk al jaren in opdracht van de gemeente en heb dus veel comtact met gemeente-ambtenaren. Nu werk ik in een functie waarbij ik intensief samenwerk met verschillende gemeenten voor zorgproducten die weinig voorkomen. Vaak moet ik de gemeente dan helpen bij het vinden en doorvoeren van hun eigen beleid of samen creatieve oplossingen bedenken voor administratieve problemen. Ik heb contact met beleidsmensen, uitvoerders en bureaudiensten. Alles bij elkaar zou ik weleens een completer beeld kunnen hebben van de cultuur en werkwijzen van diverse gemeentes dan iemand die al jarenlang in dezelfde functie bij een enkele gemeente werkt.
Paul van Beaumont
31 juli 2018
Beste Daniel, Fijn dat je inzicht is veranderd. Zelf heb ik enige tijd het werk van Medewerker Werving & Selectie mogen combineren met het werk van Loopbaanadviseur. Het leuke van die eerste functie was dat ik mocht zoeken naar mensen met HBO of Universitair nieuw. De kandidaten hoefde geen ervaring te hebben en kregen vooraf het werk eerst een opleiding. Motivatie en inzet was het meest belangrijk. Sommige van die mensen zijn nog steeds actief in die sector en met veel plezier. In die periode heb ik heel veel leuke en bijzondere ontmoet. Het kan zeker anders en meerdere recruiters zullen op termijn anders mogen gaan denken. Met vriendelijk groet, Paul van Beaumont
Nesrin
31 juli 2018
Goed stuk! Recruiters zouden niet alleen moeten kijken naar ‘heeft de kandidaat het kunstje al eerder gedaan’ maar ook ‘zie ik hem/haar dit kunstje doen’. Iemand die het kunstje beheerst (dus werkervaring heeft bij de gemeente en bekend is met socrates e.d. ) heeft doorgaans geen recruiter nodig om daar weer te werken...voor die andere groep kan de recruiter meer betekenen, maar laat m daar net niet in geinteresseerd zijn..
Laad meer

Laatste nieuws

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod