Zanger Rinus

Geschreven door:
Maarten de Haan
20-12-2013

We doen er niet meer aan, want het blijft teveel in je hoofd hangen. Maar de muziekvideo’s van de Friese zanger Rinus waren een regelrechte YouTube-hit bij ons op kantoor.

Met pakkende schlagers als Kiele, kiele, kiele, een auto heeft vier wielen, Hee Marloes, wil met jou onder de douche en natuurlijk Met Romana op de scooter is Rinus, vooral sinds vorig jaar, een held voor velen. En niet alleen in zijn woonplaats Drachten.

Juli vorig jaar werd er in een item bij De Wereld Draait Door aandacht besteed aan de Friese zanger. Het YouTube-filmpje over Romana –in werkelijkheid zit overigens Rinus’ vrouw Deborah achterop de scooter- werd in de vijf dagen na het plaatsen 300.000 keer bekeken.

Maar bij de Nederlandse grenzen hield het fenomeen Rinus niet op. De invloedrijke Amerikaanse nieuwswebsite Huffington Post pikte de filmpjes op. Eerder leverden beroemdheden als Barack Obama, Michael Moore, Sean Penn en de filosoof Bernard-Henri Lévy bijdragen aan de Huffington Post. Nu was onder het kopje ‘Comedy’ te lezen:

Every once in a while a mythical beast of a YouTube video comes along where you can't tell if the people in it are kidding or being 100% serious. Thus is the case with this scooter-heavy musical number starring Zanger Rinus and his friend Romana.

Daarmee is Rinus een internationale bekendheid geworden. Dat hij overal op het schild gehesen wordt is mooi, maar of de motieven altijd even nobel zijn en of Rinus er altijd mee gediend is blijft de vraag.

Overdag is de 41-jarige volkszanger werkzaam in de sociale werkvoorziening Caparis. Hij heeft een IQ van onder de zestig en krijgt wekelijks ondersteuning van zorginstelling Talant. Rinus is handelingsonbekwaam, een bewindvoerder neemt zijn financiële zaken waar. Journalisten worden op afstand gehouden.

Geen overdreven luxe aangezien we een mediacultuur hebben waarin ‘scoren met afzeiken’ steeds meer de boventoon voert. Iedere week worden argeloze filatelisten, stotterende postbodes, verzamelaars van modeltreintjes die geen vriendin kunnen krijgen en andere nerds bij POWnews voor schut gezet. Een verkeerde opvatting van satire –goede satire heeft enige betekenis- heeft de Rutger Castricums van deze wereld opgestuwd in de vaart der volkeren.

Ook mensen met ernstige psychische klachten kunnen zelden op clementie rekenen. Politici als LPF-kamerlid Winny de Jong (manisch depressief) en Tara Singh Varma (post-traumatische depressie) werden destijds keihard aangepakt. Terecht of onterecht, maar in ieder geval werd met de ware reden van hun gedrag zelden als uitgangspunt genomen.

Daarom is het mooi dat het is gelukt om zanger Rinus goeddeels uit de wind te houden. Hij staat vooral te boek als een enthousiaste, zelfs een moedige figuur. De Huffington Post zegt het als volgt:

We think it's awesome that he has the bravery to put himself out there. More please!

Geschreven door: Maarten de Haan
Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod