Tekorten in de zorg, is dat wel echt zo?

Geschreven door:
Hayat el Kadi
29-10-2018


In het afgelopen jaar hoor je niets anders dan dat er tekorten zijn in de zorg. De zorgverleners weten dat ze nodig zijn, waardoor ze het risico durven te lopen om als zzp'er aan de slag te gaan. Dit jaar hebben ruim 10.000 professionals zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om als zelfstandige aan het werk te gaan. De ervaren zorgverleners kunnen overal aan de slag.

Maar hoe zit het met de hbo verpleegkundigen die net van school komen? In onze markt staan wij versteld van alle openstaande vacatures in het ziekenhuis. Maar wanneer we nog onervaren hbo verpleegkundigen met een diploma op zak voorstellen worden zij niet uitgenodigd voor een gesprek. Sterker nog; ze worden afgewezen omdat ze geen ervaring hebben in het ziekenhuis. Er is geen interesse omdat er geen tijd is om nieuwe collega’s in te werken.

Als recruiter ga ik hierover graag de discussie aan.

Zelf heb ik namelijk als verpleegkundige ook ooit de kans gekregen om mezelf te bewijzen. Juist wanneer je net klaar bent van school wil je juist laten zien dat je meetelt. Je bent flexibel, leergierig, je loopt een stapje harder, je doet er alles aan om te laten zien wat je waard bent.

Mijn eerste afdelingshoofd in het UMCU kan ik me nog goed herinneren, ook zij gaf liever de voorkeur aan ervaren verpleegkundigen maar toch nam ze mij aan. Wel zei ze letterlijk; “je bent een risico op mijn afdeling dus stel me niet teleur”. Haar woorden gaven mij de kracht en energie om het tegendeel te bewijzen. Want hoezo zou ik een risico moeten zijn?

En dit is wat ik ook bij mijn kandidaten hoor. Ze willen een kans, een kans om zichzelf te bewijzen. Ze vragen enkel een korte inwerkperiode maar daarna zijn ze volledig inzetbaar én dankbaar. Helaas krijg ik bij mijn opdrachtgevers nu nog vaak een nee te horen als ik zo’n gemotiveerde starter voorleg.

Aan alle managers wil ik dan ook vragen; laten we de toekomst van de zorg een goede basis geven zodat ook de starters kunnen groeien tot ervaren zorgverleners.

Want na een korte inwerkperiode heb ik destijds zelfstandig mijn diensten kunnen draaien. Waarna ik ruim twee jaar met veel plezier heb gewerkt op een afdeling waar ik heb geleerd, ben gegroeid, en waar ik vooral ook werd gewaardeerd.

Dat is wat ik mijn kandidaten ook gun. 

Hayat el Kadi - Acharrat

Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Nancy Louws
29 oktober 2018
Helaas moet ik vast stellen dat ook het gebrek aan stage plaatsen zorgt voor tekorten. Dat zie ik in de eerste lijn. Door drukte heeft men geen tijd en ruimte om doktersassistenten poh-ggz een plek te geven waardoor een neerwaardse spiraal ontstaat. Nancy Louws Ambassadeur voor werken in de zorg

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod