Vreemde sollicitaties

Geschreven door:
Maarten de Haan
02-12-2013

Bij Matchpartner komen regelmatig sollicitaties binnen die je niet helemaal serieus kunt nemen. De inhoud van deze sollicitaties kan de lezer confronteren met allerlei maatschappelijke problematiek.

"Ik heb vier kinderen en meestal hoofdpijn ik begrijp geen Nederlandse taal, maar wil tog graag solliciteren”, “Ik heb last van mijn laag rug pijn en ik wil wel solliciteren”, “2004-heden: Een bijzonder verhaal” of zelfs “Lieve Klazina, Dit is de meest bizarre e-mail die je van me krijgt, vooral omdat je vanmorgen op mijn begrafenis bent geweest.”

Maar er zijn er ook die min of meer bewust grappig zijn, zoals:

“Uw vacature voor de functie van Arbeidstherapeut 3742513 op werk.nl heeft een reactie opgeleverd. De kandidaat heeft het volgende begeleidend schrijven meegestuurd:
HEY WANNEER KAN IK BEGINNE”

Veel mislukte sollicitaties zijn tragikomisch of ontwapenend, zoals het leven zelf. Bijvoorbeeld: “Mocht u soms de indruk hebben dat u mij niet zo snel begrijpt, zegt u het mij gewoon”, “De mensen moeten altijd heel erg hun best doen om mij te krijgen”, “Vaak worden mensen beoordeeld op hun huidskleur, uiterlijk en kledingkeuze. Door mensen aan te spreken op een mijns inziens verkeerd oordeel volgden vaak hun excuses” of “Meneer De Haan, uw antwoord past ook niet binnen mijn profiel”.

Bij tijd en wijle krijg je een inzicht in de denkwereld van de sollicitant. Zo valt het op dat veel sollicitanten die geen gerichte werkervaring hebben voor een vacature bij een Sociale Werkvoorziening, bij dat werk vooral aan de Jostiband moeten denken:

“Op mijn achtste jaar zag ik op televisie een optreden van de Jostiband, en op dat moment wilde ik met deze doelgroep werken” en “Mijn achterneef zit in de Jostiband dus ik weet uit ervaring hoe veel het hebben van werk voor deze groep mensen betekent”.

Nog wel het leukst zijn de sollicitaties met vormfouten: “Via deze weg wil ik u vermaken met de inhoud van deze brief”, “De functie-eisen die erbij staan zijn op mijn buik geschreven”, “Als herintreder ben ik op zoek naar werk als veroordeelde” en “Ik hoop u hiermee voldoende geüniformeerd te hebben”.

Tenslotte nog bijzonder: de mensen die als beroep “WAO” hebben ingevuld op LinkedIN en bij werkgever: “Thuis”. Dan staat er bijvoorbeeld: “Jienske Gobbersma – WAO at Thuis”.

En daaronder natuurlijk, ijskoud: "Currently holds this position".

Geschreven door: Maarten de Haan
Op persoonlijke titel geschreven

U kunt alleen op dit artikel reageren indien u bent ingelogd
Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod