“Het is geen schande om van je plan af te wijken”

Geschreven door:
Maarten de Haan
Terug naar nieuwsoverzicht
In de pers
21-11-2020

Eerder verschenen in de Esculaap nieuwsbrief van november 2020

“De opleiding geneeskunde heeft sprongen gemaakt in het beter voorbereiden van studenten op hun latere carrière”, zegt Maarten de Haan “Maar het blijft veel voorkomen dat artsen aan het einde van hun studie, of niet lang daarna, hun keuzes moeten heroverwegen.”

Het eerste sleutelmoment voor een heroverweging is vaak makkelijk aan te wijzen: zodra tijdens een coassistentschap de eerste patiënt in beeld komt. Op dat moment blijken de technische vaardigheden die je tijdens je opleiding als arts hebt opgedaan niet altijd afdoende. Opeens heb je te dealen met allerlei subjectieve factoren die niets met somatiek te maken hebben.

Claimende patiënten. Patiënten die je niet ‘bereikt’. Tijdnood. Druk vanuit de familie. Medicijnen die nodig zijn, maar niet langer vergoed worden. Veel papierwerk. Hoe te kiezen uit alles wat moet? En als klap op de vuurpijl krijg je dan nog te maken met collega’s en hun ego’s. Nog belangrijker: is het specialisme dat je voor jezelf bedacht hebt het juiste?

De Haan houdt zich al ruim tien jaar bezig met de arbeidsbemiddeling van artsen in uiteenlopende fases van hun carrière en voor verschillende branches: sociale geneeskunde, ouderenzorg, revalidatiezorg, verslavingszorg, zorg voor mensen met een beperking. Naast artsen bemiddelt hij psychiaters, psychologen en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Maarten en zijn collega’s hebben geleerd breder het gesprek aan te gaan met artsen die reageren op vacatures. Wat zijn hun drijfveren, wat is hun echte toekomstplan? Matchpartner Zorg heeft er altijd naar gestreefd veel organisaties te kennen en een breed palet van vacatures aan te bieden.

“Het is geen schande om van je plan af te wijken” zegt De Haan “Maar vervolgens is wel de vraag: hoe nu verder? Daarom vinden wij het belangrijk dat wij naast dat wij vacatures presenteren en bespreken ook schetsen hoe andere artsenloopbanen verlopen zijn. Dat is immers vaak het meest nodig, sparring.”
 

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod