Het werkt als je er aan werkt

Geschreven door:
Marlies Kalkhoven
21-02-2018


Er wordt in Nederland veel gesproken en geschreven over hoe moeilijk het is de kwaliteit van zorg te borgen. Maar eigenlijk is het simpel. Het gaat om een slimme inzet van professionals, maar vooral om werkplezier en perspectief bieden aan die mensen.

Tijdens mijn studie geneeskunde viel mij op dat verpleegkundigen de ziekenhuizen uit renden. Achttien jaar geleden richtte ik daarom een eigen bedrijf op, gericht op het behouden van deze mensen. De oplossing vond ik in het multidisciplinair opleiden en flexibel inzetten van verpleegkundigen. Een logistiek zorgbedrijf was het gevolg.

Verpleegkundigen verlieten destijds het ziekenhuis voor de particuliere thuiszorg, maar kozen ook voor andere branches zoals de florerende IT-branche. Of ze begonnen een webwinkel. Het gras leek groener buiten het ziekenhuis. Begrijpelijk, maar tegelijk eeuwig zonde. Mijn doel was juist om deze Florence Nightingales te behouden.

Hoe deden we dat toen? Een verpleegkundige werd niet een dag of dagdeel maar per kwartier ingezet bij een opdrachtgever. Deze flexibiliteit was voor beide partijen interessant. De verpleegkundige kreeg variatie, ging zowel werken bij de GGD, als bij een huisarts, een asielzoekerscentrum en een farmaceut. De werkgever kreeg een gemotiveerde, flexibele en betaalbare kracht.

Flash forward naar nu. Inmiddels ben ik gestart bij Matchpartner, met de specifieke opdracht om ziekenhuizen aan vast personeel te helpen. Personeel en personeelsbehoud zijn in de ziekenhuizen meer dan ooit een issue. Behalve het werven van starters en baanwisselaars ligt mijn focus op de groep die ik zo goed ken: de mensen die een tijd lang los-vast hebben gewerkt of heel iets anders zijn gaan doen.

Veel van deze verpleegkundigen verlangen terug naar het ziekenhuis. De kinderen zijn groter. Het werk dat zij nu doen is wel erg overzichtelijk en hun zorghart komt weer bovendrijven. Helaas zijn zij niet altijd meer bevoegd en bekwaam. Door advies, scholing en begeleiding maar vooral: door goed luisteren naar de wensen van professionals zijn we bij Matchpartner Zorg druk bezig om de stroom terug naar het ziekenhuis te faciliteren.

Het is ambitieus en het gaat niet vanzelf, je moet er veel energie in steken. Anders gezegd: het werkt alleen als je er aan werkt. Het is de samenwerking met de Florence Nightingales die wij zoeken. We hebben niet zozeer klanten en werkzoekenden, maar partners nodig om onze resultaten te boeken.

Samen met bestaande en nieuwe partners zal ik mij ook de komende jaren op een transparante manier inzetten voor het behoud van hoogkwalitatieve zorg in Nederland.

Marlies Kalkhoven
Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod