Ook ik maak fouten!

Geschreven door:
Stephen Hoogenboom
25-02-2014

Een werving- en selectiebureau ontvangt veel reacties van werkzoekenden. Zo ook Matchpartner. Per week melden zich bij Matchpartner honderden nieuwe kandidaten. En iedereen krijgt een tijdige, nette terugkoppeling. Of toch niet? Tijd voor zelfonderzoek.

In de jaren dat ik werkzaam ben bij Matchpartner heb ik het vak van consultant steeds beter leren begrijpen. Matchpartner is mijn eerste echte werkgever en ik weet nog hoe ik hier binnen kwam lopen. Jong, onbevangen en met een iets te grote mond. Ik denk dat ik de afgelopen jaren ben gegroeid en na een periode van inmiddels acht jaar heb ik het vak aardig in de vingers.

Het bemiddelen van kandidaten is volgens mij vooral een vak waarbij je meerdere “ballen omhoog moet houden” en prioriteiten moet kunnen stellen. Vaak heb je, gelukkig, meerdere sollicitatieprocedures lopen en voor elke vacature meerdere geschikte personen voorgesteld. Deze moeten allemaal op de hoogte gehouden worden.

Je bent in de procedure, ook als consultant, afhankelijk van opdrachtgevers en het wachten op een terugkoppeling. Wanneer dit ècht lang duurt heb je vaak, terecht, te maken met kandidaten die onrustig of ongeduldig worden. Om het proces te bespoedigen kan je ook niet eindeloos rappelleren en aansporen. De boodschap die je dus meestal aan de kandidaat moet geven is: “Ik weet nog niets, nog even geduld’’.

Op het moment dat je dan eindelijk je terugkoppeling ontvangt ben je eigenlijk alweer met nieuwe procedures bezig die prioriteit hebben. En nu komt het. In het geval van een afwijzing merk ik dat ik deze wel eens vergeet tijdig aan de kandidaat mede te delen. Dit is natuurlijk erg vervelend voor de kandidaat in kwestie en het wederzijds vertrouwen.

Als ik vroeger van kandidaten negatieve verhalen over concurrenten hoorde dacht ik: “wat een stelletje amateurs’’. Inmiddels ben ik me bewust van het feit dat er naast tevreden kandidaten waarschijnlijk ook wel kandidaten in ons bestand staan die dit soort verhalen over mij of Matchpartner aan concurrenten vertellen.

Helaas, ook ik maak fouten! Dit feit is er en wat ik eigenlijk aan u, de lezer en mogelijk kandidaat, wil vragen is het volgende:
Heeft u van mij geen terugkoppeling gekregen of bent u om andere redenen niet tevreden? Bel mij dan op nummer 06-44914355 of mail naar stephen@matchpartner.nl. Dit geldt uiteraard ook voor mijn collega’s!

Geschreven door: Stephen Hoogenboom
Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Luke Veldkamp
25 februari 2014

Ha Stephen,

Ik waardeer je eerlijk- en oprechtheid, maar hoop dat je weet dat er ook personen zijn welke juist erg blij met je zijn, waaronder ik!

Door jouw hulp heb ik mooi, goed en leuk werk gevonden, daar ben ik je zeer dankbaar voor.

Luke

Marie Anne Groenewegen
25 februari 2014

Hallo Stephen,

Wat een leuk artikel, ik heb er van genoten en om gelachen want ik  herken dit. Het overkomt mij ook dat ik vergeet terug te bellen of een reactie te geven. 

Ik ben echter wel tevreden over alles wat je voor mij betekent hebt op gebied van detachering en bemiddeling. Je enthousiastme en inzet maakt voor mij veel goed.

Ik wens je heel veel succes met je werk en ik vind je een kei.

Petra Hoogenes
25 februari 2014

Beste Stepehn,

Door jou kan ik al jaren lekker werken zonder zorgen en je weet altijd op het juiste moment te informeren of je iets kan doen. Ik ben erg tevreden over Matchpartner. Juist vanwege de no nonsense benadering.

yvonne Boverhof
25 februari 2014

Wat een leuk artikel. Blij te horen dat niet iedereen perfect is en dat durft toe te geven. Helaas zijn er veel van jou collega's die dat niet doen. Of bedrijven waar je een sollicitatiebrief naar stuurt, maar nooit meer iets hoort. Zelf heb ik ook wel fouten gemaakt in de werving en selectie procedure, maar het minste wat je kunt doen is die toe te geven en dan valt het met het vertrouwen van je kandidaat nog wel mee. Ze begrijpen dat fouten maken menselijk is. Belangrijke les voor iedereen is geef je fouten toe.!

Laad meer

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod