Het hebben van een cv is niet heilig

Geschreven door:
Subeida Jainullah
22-02-2018


Sommige recruiters hebben een sterke mening over kandidaten die solliciteren met een curriculum vitae dat niet foutloos is. Een mooi cv is voor hen de eerste voorwaarde om überhaupt voor iemand aan de slag te gaan. Géén cv? Helemaal niets mee doen. Het cv is dus als een soort paspoort voor de 'grotemensenwereld'.

De gedachte van deze recruiters is: als je niet eens een goed cv kunt opstellen, kan je ook niet goed werken. Waarom solliciteer je eigenlijk? Neem je het solliciteren wel serieus? Maar is het hebben van een cv eigenlijk wel zo belangrijk, of zijn die één of twee A4’tjes nogal overrated?

Voor een werkgever is het natuurlijk belangrijk om snel inzicht te krijgen in de vaardigheden van een sollicitant. Er moet een visitekaartje zijn, en daar worden eisen aan gesteld. Een strakke lay-out. Alle taken per functie duidelijk opgesplitst. Snel en makkelijk leesbaar, want het moet in enkele seconden gescreend kunnen worden.

Maar wat blijkt, er is een hele grote groep mensen in Nederland zonder curriculum vitae. Mensen die het nog nooit nodig hebben gehad. Zij zijn immers altijd via het informele circuit, via familie of vrienden aan een baan gekomen. Of ze zijn ergens per toeval ingerold, beginnend met een uitzendbaantje.

Stel, je hebt een flink aantal jaar gewerkt bij een organisatie en opeens sta je op straat. Je hebt gehoord dat je al je werkervaring op een papiertje moet zetten en opsturen. Je neemt een schriftje met blauwe lijntjes en noteert in schoonschrift je werkervaring. Vervolgens lever je de velletjes persoonlijk af bij het bedrijf. Reken maar dat dan je sollicitatie op de stapel ‘afgewezen’ komt...

Dit overkomt veel verzorgenden en verpleegkundigen, de groep kandidaten waar ik mij sinds een paar maanden mee bezighoud. Ongeveer de helft van de professionals die ik de afgelopen tijd gesproken heb had een cv dat niet aan de huidige maatstaven voldoet.

Mijn allerleukste kennismaking tot nu toe was met een verpleegkundige die haar werkervaring in verhaalvorm opgeschreven had, onoverzichtelijk en wijdlopig. Dus echt zo: “Ik ben Trudy. In 1973 ben ik geboren. In Den Haag.“ Hoewel ik mijn wenkbrauwen fronste toen ik dit onder ogen kreeg, heb ik deze dame wel uitgenodigd. En een ontzettend leuk gesprek gehad. Ik was onder de indruk van wat ze allemaal gedaan had.

Zo kom ik er meer tegen, kandidaten met een slecht opgesteld cv die wel iets beters te doen hebben, namelijk: professioneel en integer hun werk doen. Ze hebben een passie voor hun beroep, maar het beroep 'solliciteren' beheersen ze niet. Het zijn mensen die wel eens worden onderschat.

Het is voor ons als recruiters ook niet meer dan normaal om kandidaten te helpen hun cv aan te scherpen. In sommige gevallen stellen wij zelfs het cv helemaal op. Waarom doen wij dit, zou je denken. Omdat wij proberen verder te kijken dan ‘de papiertjes’.

Dus recruiters en werkgevers: oordeel niet te snel. En ga bij twijfel altijd het gesprek aan…!

Subeida Jainullah
Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Birgit van knoppen
22 februari 2018
De kwaliteiten die iemand heeft zijn veel belangrijker dan hoe zijn CV er uit ziet. Niet iedereen houdt z'n CV ook up to date natuurlijk.
Christel Sandbergen
22 februari 2018
Subeida, daarom ben jij vooral zo goed in je vak! Gewoon omdat je verder kijkt en het hele plaatje meeneemt in om een kandidaat te kunnen plaatsen. Niet alleen om wat er in de CV staat maar de energie en het hard wat je door een verhaal leest en ziet. Je bent een kanjer!!
Nico Tuip Gedragstrainer
22 februari 2018

Helemaal mee eens, in plaats van het cv zou men meer moeten kijken naar de kwaliteiten en deze vertalen naar competenties. Men zal een meer gemotiveerde kandidaat aantreffen. Deze gaat graag naar het werk, is productief en er is weinig verzuim.

Laad meer

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod