De werkelijkheid van de werkloosheid is anders

Geschreven door:
Maarten de Haan
Terug naar nieuwsoverzicht
In de pers
25-05-2013

Ingezonden brief van Maarten de Haan in het NRC

Niels Feitsma schetst een zwartgallig beeld van de aanpak van werkloosheid in Nederland, waarbij mensen zonder baan "vogelvrij verklaard" worden omdat zij werk moeten aannemen in ruil voor een uitkering (Opinie & Debat, 18 mei).

In een associatief betoog - met misschien de nodige projectie - over de "hardwerkende Nederlander" die op feestjes "tekeer gaat" tegen de werklozen bij wie men de "duimschroeven moet aandraaien", gaat Feitsma voorbij aan de werkelijkheid dat veel Nederlanders juist hunkeren naar enige vorm van begeleiding naar werk. Hoewel hij beweert dat participatiecentra als paddenstoelen uit de grond schieten, wordt er de laatste jaren juist nauwelijks meer geïnvesteerd in de mobiliteit van mensen die werkloos worden.

Er is in Nederland inderdaad sprake van kapitaalvernietiging. Maar niet de kapitaalvernietiging die Feitsma noemt: doortrapte werkgevers die serieuze werknemers door goedkope bijstandsgerechtigden vervangen. Dat is sowieso een archaïsch beeld. Het is het kapitaal van de gemotiveerde werkzoekende die weer aan de slag wil en daarbij ondersteuning nodig heeft dat in gevaar is.

Al met al veelzeggend dat een nuchtere, breed gedeelde opvatting, namelijk: iedereen die kan werken, moet werken", door Feitsma wordt toegeschreven aan...Rita Verdonk.

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod