Ode aan de docent

Geschreven door:
Daniël Petitjean
25-11-2013

Docenten? Dat zijn toch die linkse rakkers met geiten wollen sokken die van 8:00-15:00 werken en dan thuis wat nakijkwerk doen?

Vervolgens muiten dat zij van 12 weken vakantie naar 11 weken vakantie moeten gaan terwijl heel het land inlevert en de bekende Jan met de pet op, alias Jan modaal of tegenwoordig Henk en Ingrid blij mogen zijn met maximaal 5 weken?

Dit was anno 2010 ook mijn reactie als ik het woord docent voorbij hoorde komen…….

Het uitgescholden, uitgelachen en genegeerd worden en talloze andere vormen van intimidaties zijn waarschijnlijk aan de orde van de dag. Maar toen ik vroeger de klas werd uitgestuurd moest ik mij met het schaamrood op de kaken melden bij de rector. Om vervolgens af te druipen naar de conciërge voor een naschoolse klus en -ondanks een goede thuissituatie-, daarna met mijn staart tussen mijn benen naar huis en thuis moeten verantwoorden waarom ik later ben. U raadt het al, alweer een preek, al dan niet met consequenties.

Hoe vaak ik nu niet hoor dat docenten die iemand met gegronde reden de deur wijzen er allerlei werk bij krijgen. Eerst bij de rector uitleggen waarom zij iemand eruit hebben gestuurd. En de volgende dag moeten ze later met de les beginnen omdat de ouders ook nog eens verhaal komen halen waarom ‘’onze brave Hendrik’’ zonder geldige reden de klas uit gestuurd wordt!

En dan nog maar te zwijgen over de verschillende culturele en sociale achtergronden van een klas leerlingen, want om de gewenste individuele aandacht (die vanuit de samenleving  wordt verwacht) te geven is een docent juist gebaat bij een kleinere klas. Maar, u raadt het al, de klassen worden juist groter.

Er wordt bezuinigd op functies waardoor een docent nóg meer taken krijgt toegeschoven en dus nu een gemiddelde werkweek van minimaal 41,5 uur heeft bij een fulltime aanstelling. Daar komen alle ouderavonden en buitenschoolse activiteiten dan nog bij.

Alle respect en waardering voor de mensen die echt de intrinsieke motivatie hebben om de leerlingen niet alleen vakinhoudelijk maar ook maatschappelijk iets bij te brengen…….

U raadt het al, de docent.

Hulde.

Geschreven door: Daniël Petitjean
Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Winston
25 november 2013

Top! Goed stuk.

WV

Eliane Elsen
25 november 2013

Hoi Daniel,

Amen! Zeer goed geschreven stuk!

groetjes,

eliane

Erik Creemer
25 november 2013
Hulde aan mijn ( ex ) collega`s die - dag in, dag uit - zich met passie inzetten om hun leerlingen naar een hoger plan te tillen, d.w.z. helpen zich te ontwikkelen om hun eigen passie te ontdekken, en vele uren maken om dit tot een succesvol einde te brengen!
Laad meer

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod