Kampioen parttime werken

Geschreven door:
Daniël Petitjean
30-11-2021


Misschien dat ik wat kort door de bocht ga, maar soms denk ik als ik door de reacties op mijn vacatures blader: er zijn wel erg veel coaches in Nederland. Lifestylecoach, stresscoach of zelfs kattencoach. Begrijp me goed hoor, ik gun iedereen zijn geluk… Oh ja, gelukscoach, had ik die al genoemd?

Dat coachen, het heeft te maken met balans vinden in je leven, en dat is voor mij als vader van twee jonge kinderen zeker herkenbaar. Voor mij is er balans als er een flow is, als alles wat er moet gebeuren op werkgebied en privé in evenwicht zijn met elkaar. Hoe beter de mogelijkheid je tijd zelf in te delen, hoe beter je flow. Vind ik tenminste.

“Schat, wil jij koken vanavond en de kinderen ophalen bij de kinderopvang?”

Deze app komt binnen, juist op een moment dat ik hoognodig aan de slag moet met een nieuwe vacature. Immers, hoe goed en onderscheidend Matchpartner ook is, binnen mijn vakgebied zijn wij zelden de enige partij die mag meezoeken naar kandidaten.  Ik moet altijd snel schakelen. Het is wie het eerst komt, het eerst maalt.

Er wordt wel eens gezegd dat het werk van een consultant detacheringen voor 90 procent uit teleurstellingen bestaat. Iedere collega heeft het wel meegemaakt: je denkt net de ultieme match te hebben gemaakt, belt de kandidaat om te zeggen dat hij toch voor een andere opdracht heeft gekozen. Hoe hard een consultant vervolgens ook roept: “Wat fijn voor je!” en “Volgende keer beter!”, ik kan je verklappen dat je er flink de smoor in hebt. Thuis merken ze het ook meteen.

En daar gaan we weer. Een opdrachtgever belt mij aan het einde van de dag en ik wil gelijk ermee aan de slag. Ik app mijn vrouw dat ik nog iets moet afmaken, maar ze antwoordt met: “Niet vandaag, want ik heb een belangrijke call om vijf uur”. Hoe vaak je niet ‘s avonds of op een papadag even nog je laptop open moet klappen…

Juist omdat voor een consultant een 9-tot-5 mentaliteit niet werkt is mijns inziens de ideale situatie, de ideale flow dat je de uren dat je niet slaapt zelf mag indelen. Ik sta altijd vroeg op, dus mijn wens zou zijn:

  • 6.00-8.00 werken
  • 8.00-9.00 kinderen naar school brengen en boodschappen
  • 9.00-12.00 werken
  • 12.00–14.00 lunchen en sporten
  • 14.00-17.30 weer werken.

Binnen zo’n schema kan ik alles doen dat belangrijk is en hou tijd voor koken, kinderen naar bed brengen, sociale contacten en eventueel extra werken. Zo haal je de ideale werknemer, vader, echtgenoot, sportman uit de man!

Laatst dacht ik: weet je wat, ik leg deze, mijn ideale dagindeling voor aan mijn baas. Tenslotte is mijn baan flexibel en hij is flexibel. Maar iets weerhield me. Ik bedacht wat hij er waarschijnlijk tegenin zou brengen, met misschien niet de minste argumenten.

In een recent onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komt naar voren dat Nederlanders de allerbeste werk-privé balans hebben ter wereld. Nederlanders werken relatief weinig en houden meer tijd over voor andere activiteiten.

Minder dan 1 procent van de Nederlanders werkt meer dan 50 uur per week, terwijl dat gemiddelde in OESO-landen op 11 procent ligt. Daardoor hebben Nederlanders gemiddeld meer tijd voor de andere activiteiten in hun leven.

Ik mag blij zijn dat ik woon in een land dat kampioen parttime werken is. Volgens de OESO is alle vrije tijd  positief voor het welzijn van Nederlanders en het brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee.

We zijn geluksvogels, denk ik, terwijl mijn oog valt op de klok. Ai!

18:20, en ik heb nog altijd geen geschikte kandidaat voorgesteld …..

Daniel Petitjean
Op persoonlijke titel geschreven

Lees ook de column Niks mis met een 'balanstrutje'

Reageer

S.O.
30 november 2021
Ik las je column in mijn postvak IN e-mail van Matchpartner. Ik wou je laten weten dat ik nog altijd heel fijn terug kijk naar mijn samenwerking bij Matchpartner en jouw capabele inzet. Het ga je goed met je en met je gezin. En inderdaad is het de ideale flow vinden en vooral ervaren in het werk en gezin af en toe een uitdaging maar niet onmogelijk.

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod