Willen weten wat iemand bezielt

Geschreven door:
Maarten de Haan
Terug naar nieuwsoverzicht
In de pers
02-12-2016

Oorspronkelijk gepubliceerd in Medivacature Magazine. Interview met Jules de Vries en Maarten de Haan

Auteur: Rob van Es

Matchpartner is een bijzondere organisatie die hoog opgeleide zorgprofessionals aan een passende baan kan helpen. Gespecialiseerde artsen, psychiaters, GZpsychologen, nurse practitioners: deze en andere vakmensen kunnen via Matchpartner de baan van hun leven vinden.

Hoe deze organisatie dat aanpakt, is een verhaal apart. En juist dat maakt Matchpartner tot een succesvolle vreemde eend in de bijt.

Hoe je in het leven staat

Matchpartner lijkt op het eerste gezicht een standaard werving- en selectiebureau voor hoger opgeleiden. Maar zeg dat niet tegen de mensen van Matchpartner.

Consultant Jules de Vries. “We willen vooral weten wat iemand bezielt. We zeggen in wezen tegen kandidaten: vertel wie je bent, wat je van successen en mislukkingen hebt geleerd en waar je energie uit haalt. Kortom: wanneer een baan voor jou ook een echt goede baan is.”

De vraag achter de vraag ontdekken, noemen ze dat bij Matchpartner. Niet dat ze er vanuit gaan dat kandidaten informatie achterhouden, of iets dergelijks. Het is vooral om zeker te weten dat motivatie, talenten en vaardigheden zo goed mogelijk passen bij de baan.

Senior consultant Maarten de Haan: “Wij hechten veel waarde aan mensenkennis en levenservaring. Zeker in de wat zwaardere functies is het goed als je al het nodige hebt meegemaakt. Daar vragen we graag op door. Eigenlijk is hoe je in het leven staat in onze ogen net zo belangrijk als diploma’s. Vaak leiden dit soort gesprekken tot onverwachte nieuwe opties en inzichten. En nieuwe energie.”

Naar elkaar toe kneden

Die consequente zoektocht naar motivatie, talent, levenservaring en opvattingen wordt door mensen die via Matchpartner een baan vonden, omschreven als een verademing. Dat is het eigenlijk ook in een wereld waarin we ons vooral focussen op diploma’s, registraties, protocollen en procedures. Maarten: “Natuurlijk is dat papierwerk belangrijk, maar de baan en de organisatie vinden die het beste bij je passen, dat is van zoveel meer zaken afhankelijk. Aansluiting vinden bij wat jij van waarde vindt en wat aansluit bij iets dat jouw leven heeft gevormd.” Daar letten ze dus vooral op bij Matchpartner.

Een beetje tovenaars zijn het trouwens wel, die mensen van Matchpartner. Want niet altijd liggen wensen van kandidaten en van geschikte zorgorganisaties op één lijn. Toch lukt het meer dan eens om ook dan tot resultaat te komen. Jules: “De organisatie en de kandidaat naar elkaar toe kneden. Dat is wat we dan doen. Het kan tot verrassende resultaten leiden. Want al pratend, overleggend en aanpassend kunnen kandidaat en organisatie bij nader inzien perfect bij elkaar aansluiten. Wij vinden het een uitdaging om zoiets te begeleiden.”

‘Stille’ zoekers

Matchpartner heeft mensen in dienst die zelf een gedegen achtergrond hebben in de branches waarin zij werven. Hierdoor gaan gesprekken met kandidaten en organisaties meteen de diepte in. Het netwerk van Matchpartner is omvangrijk en verfijnd. Dit trekt kandidaten die anders niet zo in beeld zouden komen

Jules: “Steeds vaker melden zorgprofessionals zich bij ons die het in hun huidige baan prima naar hun zin hebben. Ze willen niet weg. Maar ze willen wel op de hoogte gehouden worden als de baan van hun leven voorbijkomt.”

Die pool van ‘stille’ zoekers wordt steeds groter en is voor zorgorganisaties een heel interessante vijver. Maarten: “Wederzijdse verkennende gesprekken in deze categorie voeren we heel behoedzaam. Soms hier op kantoor, vaak ook in een andere veilige omgeving. De zorg is immers een kleine wereld en je wilt niet dat mensen er nadeel van ondervinden als blijkt dat de ‘match’ er bij nader inzien toch niet helemaal is.”

Meer ruimte voor vakmanschap

Bij de stille zoekers en veel andere kandidaten staat één wens heel vaak bovenaan het lijstje: waar kan ik me vooral concentreren op mijn vak en waar heb ik zeggenschap over mijn eigen vakbekwaamheid? Die wens is reëel in een tijd dat beroepsmatige know how regelmatig met organisatorische taken worden verweven. De behoefte aan meer professionele ruimte is groeiend. Maarten: “Gelukkig kennen wij genoeg werkplekken in Nederland waar deze vakgedreven professionals wél de ruimte krijgen.”

Ondertussen zijn de mannen en vrouwen van Matchpartner natuurlijk ook zelf professionals. Met de zorg (Jules was bijvoorbeeld 25 jaar lang zorgbestuurder) of – zoals Maarten – de reïntegratiesector als voorland. Die ervaring combineren ze nu met het op een onderscheidende manier van bemiddelen in de wereld van zorg en welzijn.

Daar praten ze graag over bij Matchpartner. Met elkaar, met kandidaten en met zorgorganisaties. Maarten: “We zetten graag uitroeptekens en vraagtekens bij hoe het gaat op de arbeidsmarkt. We zijn niet zo van die ja-knikkers, maar nemen graag stelling.” Een serie van pittige nieuwsbrieven en persoonlijke columns op hun website laat zien wat het 21-koppige team van Matchpartner bezielt

Reageer

Geen reacties

Laatste nieuws

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod