De eerste indruk

Geschreven door:
Nina Zwetsloot
29-08-2014

Een eerste indruk maak je maar 1x, dus hoe zorg je ervoor dat deze positief is? Natuurlijk let je op je woorden, maar sta je er ook bij stil dat zo’n 93% van je communicatie voortkomt uit je lichaamstaal?

Dat is best veel. Geen slecht idee dus om daar eens kritisch naar te kijken voordat je bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek gaat. Wat trek je aan? Waar kijk je naar? Waar laat je je armen? Wat zegt je gezicht?

In feite ondersteunt de lichaamstaal wat we met onze woorden zeggen, hoe we ons voelen en wat onze mening is. Wanneer je iemand een goede handdruk geeft, hem in de ogen kijkt en zegt: ‘Aangenaam kennis te maken’ komt dit heel anders over dan wanneer je een slap handje geeft, de andere kant op kijkt en ‘Aangenaam’ mompelt.

Voor een groot deel uit je je lichaamstaal onbewust, maar het kan geen kwaad om je eens bewust te worden van de houding die jij tijdens een sollicitatiegesprek aanneemt. Kijk je je gesprekspartner aan? Heb je een open houding? Maak je gebaren met je handen en gezicht om je woorden te ondersteunen?

Je lichaamstaal kan het verloop van een gesprek en de indruk die je maakt behoorlijk beïnvloeden.

Voordat je in gesprek gaat kun je vast even de tijd nemen om na te denken wat je aantrekt. Wat wil je uitstralen? Past je kleding bij het bedrijf? Maak je een verzorgde en professionele indruk?

Vervolgens let je op je handdruk, oogcontact, houding, gebaren, gezichtsuitdrukking etc etc etc.

Met zoveel aspecten waar je op hetzelfde moment rekening mee moet houden is het belangrijk dat je niet onnatuurlijk en ongemakkelijk over komt. Hiernaast moet je ook niet vergeten dat de woorden zelf ook nog van grote waarde zijn.

Mijn tips?

  • Denk na over je kleding, informeer desnoods of er een dresscode is bij het bedrijf;
  • Zorg ervoor dat je een stevige handdruk geeft en kijk je gesprekspartner aan;
  • Maak oogcontact (maar pas op: niet staren!);
  • Laat zien dat je luistert door af en toe te knikken en ‘hummen’;
  • Laat af en toe een lach zien;
  • Let er op dat je een open houding hebt (niet met de armen of benen over elkaar) en leun wat naar voren (dat toont interesse).
  • En de allerbelangrijkste: Wees jezelf!

Hoe bereid jij je voor op een sollicitatiegesprek? En wat zijn jouw tips en trucs om een goede indruk te maken?

Op persoonlijke titel geschreven

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod