Werken in tijden van corona

Geschreven door:
Stephen Hoogenboom
27-04-2020

 
Afgelopen vrijdag had ik tijdens de socially distanced borrel van Matchpartner een gesprek met mijn collega Maarten over hoe het tot nu toe gaat binnen ons bedrijf, in tijden van corona. Het was voor mij even graven, want zo vaak staan we niet stil bij de nieuwe situatie. We gaan vooral dóór.

Het grootste deel van onze huidige detacheringen kan gelukkig gehandhaafd blijven. Veel van onze gedetacheerden werken op afstand, net als wij. Sinds afgelopen week hebben wij een eigen systeem om te beeldbellen geïnstalleerd en dit werkt goed. Ik merk wel dat de gesprekken via een beeldscherm soms wat minder soepel en gestructureerd verlopen. De een kan zich minder makkelijk via beeldbellen ‘'verkopen' dan de ander. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Het merendeel van onze collega’s werkte vanuit huis, meestal zaten we met zijn vieren op kantoor. Dit gaf een andere sfeer dan voorheen, maar er was ondertussen genoeg te doen. Tijdens tweewekelijkse conference calls vertelden sommige thuiszittende collega’s wel dat ze moeite hadden het werk te combineren met thuis zittende kinderen die geholpen moesten worden met school. Toch heb ik het gevoel dat iedereen inmiddels een modus gevonden heeft.

Binnen mijn eigen specialisme, de vacatures op het gebied van verzuim en arbodienstverlening, zie ik ook veel ontwikkelingen. Sommige sollicitatieprocedures staan ‘on hold’ omdat inwerken lastig is. Aan het begin van de coronacrisis nam daarom de vraag toe naar freelancers, casemanagers met name, die snel inzetbaar zijn.

Vanwege het virus zitten meer mensen ziek of preventief thuis. Arbodiensten moeten hier iets mee dus de vraag om personeel neemt toe. Mijn collega Angelique en ik hebben veel kandidaten succesvol naar onze klant Keerpunt kunnen bemiddelen, die via beeldbellen worden ingewerkt.

De gezondheidscrisis levert allerlei verschuivingen op. Veel zelfstandigen stappen vanwege de onzekerheid over op een dienstverband. Daarnaast werken veel mensen nu thuis. Het zou best eens kunnen zijn dat mensen die normaliter niet thuis mogen werken na deze crisis toch één dag per week kunnen thuiswerken omdat dit nu ook zo is ingeregeld.

Daarnaast is het een tijd met scherpe tegenstellingen, tekorten en overschotten. Zo ben ik momenteel met twee collega’s van de afdeling Zorg bezig om een flink aantal artsen die bij een opdrachtgever van mij ‘op de bank’ zitten tijdelijk onder te brengen bij organisaties die juist meer werk hebben. Op deze manier twee opdrachtgevers bedienen geeft voldoening. Het is leerzaam om weer eens in een ander vakgebied te bemiddelen.

In de laatste Zoom Meeting bij Matchpartner, vorige week donderdag, werd afgesproken dat iedereen weer naar kantoor komt. Het heeft weinig met het opbouwen van groepsimmuniteit of iets dergelijks te maken, want er is voldoende ruimte om veilig te kunnen opereren. Wat veilig is en wat niet, daar staat Iedereen anders in natuurlijk. Het een is niet beter dan het ander.

Ik ben niet weg geweest en dat biedt wel een bijzonder perspectief. Maarten schreef al in zijn column vorige maand dat wij nu de allerbeste kandidaten spreken. Dat is werken in tijden van corona: op het schip blijven en kijken wat er te zien is als het water ruig is.

Stephen Hoogenboom
Op persoonlijke titel geschreven


Lees ook de column: Heroverwegen
 

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod