Sollicitatie Succes: Van CV tot baan

Geschreven door:
Susanne Goor
05-06-2024

Solliciteren de sleutel naar succes

Waar je ook naar op zoek bent solliciteren is een belangrijke en bijna onvermijdelijke stap naar jouw droombaan. Maar hoe kan jij er nu tussenuit springen en laat je jouw toekomstige werkgever zich afvragen waar je al die tijd geweest bent? 

De sleutel naar succes wil iedereen wel dragen, dus jij moet zorgen dat je de eerste bent! 
Wij geven je niet alleen tips, maar nemen je ook mee in hoe een detacheringsbureau je hierin kan ondersteunen. Matchpartner biedt jouw de mogelijkheid je te helpen en te coachen om jouw deur naar succes te openen.

Hoe val je op met jouw sollicitatie?

Google je op sollicitatie tips, dan zijn er wel honderd zo niet duizenden sites waar je terecht kan voor tips & tricks, voorbeelden, trainingen, formats en heel veel meer.
Onze Consultants en Recruiters van Matchpartner delen graag hun kennis en geven jouw gouden sleutels om jouw sollicitatie tot een succes kan maken.
 De baan vinden die bij je past
Laten we beginnen bij het begin. Het vinden van een baan, die bij je past. 
Voor de één zo klaar als een klontje, voor de ander een zoektocht.

Allereerst belangrijk dat je bij jezelf nagaat, waar je interesses liggen en over welke eigenschappen en vaardigheden je beschikt. Welke diploma’s heb je en wat kan je ermee. Ga op onderzoek uit. Denk hierbij aan een beroepskeuzetest of een loopbaancoach. Check eens binnen je netwerk of bouw nieuwe contacten op, door het bijwonen van workshops, conferenties, netwerkborrels of trainingen.
Matchpartner kan als detacheringsbureau van betekenis zijn in jouw zoektocht en je helpen de juiste wegen te bewandelen. Contact
Wij helpen je filteren naar wat jij belangrijk vindt en waar je ambities en drijfveren liggen. Met onze diversiteit aan opdrachtgevers zoeken we naar een baan, die naadloos hierop aansluit.

Hoewel het belangrijk is om een baan te vinden die bij je past, moet je ook realistisch blijven over je verwachtingen. Misschien moet je compromissen sluiten op bepaalde gebieden, zoals locatie, salaris of functietitel.
Daarnaast kost het vinden van de perfecte baan tijd en zullen tegenslagen je pad kruisen. Wees geduldig en geeft niet op. Blijf gefocust op je doelen!

CV en motivatiebrief

Laten zien wie je bent. Jouw CV geeft een inkijkje in jouw persoonlijkheid. Daarnaast is het in één oogopslag de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt. De lezer moet dus direct geboeid worden vanaf het allereerste woord. 

Matchpartner heeft al meer dan 20 jaar ervaring met het verbinden van werkgevers en werknemers. Veel CV’s zijn de revue gepasseerd. Onze ervaringen maken dat wij vinden dat een CV niet alleen moet vertellen wat je hebt gedaan, maar nieuwsgierig maakt naar de persoon achter de opsomming van werkervaringen. 

7 tips voor een gouden CV

We zetten ook nog 7 tips voor je op een rij, zodat jou CV er straks met kop en schouders bovenuit steekt.
1.    Zorg voor een krachtig en kort persoonlijk profiel (maximaal 5 zinnen)
2.    Alle informatie betreffende opleiding, werkervaring en vaardigheden moet up-to- date zijn.
3.    Zorg dat je CV matcht met LinkedIn profiel en overige jobboards waar je bent ingeschreven.
4.    Als je een foto meestuurt, zorg er dan voor dat dit een zakelijke foto is en dat toevoegen relevant is.
5.    Vermeld je NAW gegevens en e-mailadres. Heb titels? Benoem deze.
6.    Maatschappelijk betrokken? Schroom zeker niet om dit vermelden. Dit zegt heel veel over jou als persoon.
7.    De wereld rond gereisd? Of in het buitenland gestudeerd? Heeft het relevantie of laat je hiermee bepaalde vaardigheden of eigenschappen zien, benoem het dan. 

Intake 

Bij Matchpartner vinden we het belangrijk om te kijken naar de persoon achter de CV. 
Graag gaan we met jou het gesprek aan. Of je nu een freelancer of zzp’er bent, op zoek bent naar een vaste baan of nieuwe interim opdracht wij maken graag kennis met jou.

Tijdens een intake maken we kennis en vertel jij ons wie je bent en geef je aan waarom je interesse hebt in de opdrachtgever. Onze recruiters zullen vragen stellen om je ervaring en deskundigheid in kaart te brengen. Ook bespreken we praktische zaken als beschikbaarheid, salarisindicatie en je eventuele voorkeuren. Het doel is om een duidelijk beeld van jou te krijgen, zodat we kunnen je kunnen koppelen aan een werkomgeving waar jij tot je recht komt en je toekomstige opdrachtgever tevreden kan zijn met de match.
Sollicitatiegesprek 
Je mag op gesprek komen! Een goede voorbereiding is het halve werk.

Zodra Matchpartner voor jou de match heeft gevonden bereiden we je voor op de sollicitatie. We bespreken je CV en, indien van toepassing, je motivatiebrief en geven je tips om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daarnaast kijken we waar je behoefte ligt en wat je nodig hebt om zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen. 
We geven je inzicht in de bedrijfscultuur, welke type vragen je kan verwachten.  Verder voorzien we je van praktische tips, als kledingadvies, houding en de juiste manier van vragen stellen.
Voorbereiding op sollicitatie
•    Bekijk van tevoren de website van de werkgever, check hun social media en Google ze eens. Lees over de missie en visie van het bedrijf. Solliciteer je voor een gemeente, dan is het goed je te verdiepen in hun structuur, initiatieven en plannen.
•     Check de functie-eisen; Hoe sluiten jouw kwaliteiten en ervaringen aan bij de eisen. Welke springen eruit en wil je toelichten. 
•    Zorg ervoor dat je weet wie je gesprekspartner is. Kijk eens op LinkedIn of Google ze eens. Misschien hebben jullie wel raakvlakken, waarmee je het gesprek mee kan openen. 
•    Bedenk voorbeelden, waarmee je antwoorden verdieping kan geven. (STAR- methode) en bereid zelf je vragen voor.
•    En zoals Johan Cruijff ooit zei : “Je ben op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt”.  

Contract

Het is gelukt! Gefeliciteerd. Je hebt een nieuwe baan.
Jouw contactpersoon van Matchpartner viert met je mee! Onder het genot van een kop koffie nemen we het overeengekomen contract met je door en mag je deze ondertekenen. Geen tijd te verliezen? Dan mag je natuurlijk ook digitaal tekenen.
Om je aanstelling officieel te maken vragen we je, afhankelijk van de werkgever, bepaalde documenten aan te leveren. Denk aan een VOG ( Verklaring Omtrent Gedrag) of diploma’s. 
Matchpartner zorgt verder uiteraard dat je goed overgedragen wordt aan de werkgever en dat je introductie vlekkeloos verloopt. 

Ondersteuning 

Na de eerste werkdag zijn wij natuurlijk heel benieuwd hoe je deze hebt ervaren. Jouw contactpersoon van Matchpartner zal je contacten over hoe je dag verlopen is.
Daarnaast hebben we regelmatig contact over hoe het gaat en hebben we vaste evaluatiemomenten. 
Heb je interesse gekregen? Matchpartner gaat graag het gesprek met je aan.
Wij kunnen je begeleiden in jouw zoektocht. Onze collega’s zijn specialisten in hun vakgebied en weten wat er nodig is om voor jouw de ideale match te vinden.
 

Reageer

Geen reacties

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod