Een goede psycholoog neemt je mee

Geschreven door:
Bibi Klug
30-03-2015

Welzijn is iets waar iedereen mee te maken heeft, maar waar lang niet iedereen bij stil staat. Voor veel mensen is het leven, gelukkig, plezierig en vanzelfsprekend. Moeiteloos lijken zij hun studie te hebben afgerond, zijn een relatie begonnen of hebben werk gevonden. Oftewel huisje, boompje, beestje.

Voor mensen bij wie het allemaal relatief vlekkeloos verloopt is het soms lastig voor te stellen hoe het leven van anderen, met wie het minder gaat, eruit ziet. Met name psychische klachten kunnen een grote en onbegrepen belasting vormen. Ook omdat de mensen in de directe omgeving, zoals collega’s, familie en vrienden, er maar moeilijk mee om kunnen gaan.

Als consultant welzijn bemiddel ik mensen binnen de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg. Daarbij heb ik vaak te maken met psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Er is regelmatig vraag naar gespecialiseerde psychologische kennis en ervaring. In veel gevallen kan daarmee de kwaliteit van leven ingrijpend verbeterd worden.

Psychologen zijn ervoor opgeleid om in hun werk om te gaan met complexe situaties. Zo worden zij ingezet bij de diagnostiek en behandeling van uiteenlopende zware stoornissen, gedragsproblemen en bij psychologisch onderzoek.

Van psychologen mag verwacht worden dat zij ook naar de praktische kant kijken. Zo kunnen omgevingsfactoren een rol spelen in iemands welbevinden, zoals schulden, relatieproblematiek of een instabiele woonsituatie. Ook daar moet aandacht voor zijn in een behandeling.

Wat maakt iemand een goede psycholoog? Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral de persoon van de therapeut belangrijk is. Iemand die zich verdiept in mensen en hun gedrag, op zoek gaat naar onderliggende oorzaken van dit gedrag en scherp naar mensen kan kijken.

Er wordt zelfs gezegd dat de gebruikte methode, zoals bijvoorbeeld EMDR, cognitieve gedragstherapie of systeemtherapie, minder belangrijk is dan het motiverend vermogen van therapeut.

De persoon dus, iemand die een band kan opbouwen met de cliënt, die de cliënt kan méénemen. Als cliënt is het essentieel om vrijuit te kunnen praten en gehoord te worden. Ook de zekerheid dat het gesprek ‘binnen vier muren’ blijft is van grote betekenis.

Voor mij als afgestudeerd psycholoog is het interessant om vanuit een werving en selectierol de ontwikkelingen in de welzijnsbranche en mijn vakgebied te blijven volgen.

Werving van professionals is ook in zekere zin een psychologisch vak. Het gaat erom dat de kwaliteiten die iemand tot een goede medewerker maken achterhaald worden. Inschatten waar iemand vandaan komt, wat hem of haar beweegt en waar iemand vakinhoudelijk staat.

Dan heeft het een meerwaarde zelf in het vakgebied opgeleid te zijn, de taal te spreken en aan te voelen of de eisen uit de vacature en de wensen van de kandidaat bij elkaar aansluiten.

Zo wordt de juiste kandidaat “meegenomen” naar een nieuwe baan. En op zijn beurt neemt de psycholoog de cliënt dan mee naar een betere kwaliteit van leven.

Bibi Klug
Op persoonlijke titel geschreven
Lees meer columns

Reageer

Desiree Mekke
30 maart 2015

Mooi betrokken stuk! Waar ik benieuwd naar ben hoe je dit vorm geeft in de dagelijkse praktijk? Ik wil zelf ook een betrokken hulpverlener zijn, dat valt soms niet mee wanneer getallen voorrang lijken te hebben.

karin sonneveld
30 maart 2015

Dit herken ik als psycholoog werkend in het A&O veld. Herken dit ook al selecteer ik andere functiegroepen.

Trudy Langeveld
30 maart 2015

Mooi verwoord!

margreet van der harst
30 maart 2015

Goeie column. Je straalt betrokkenheid empathie en blijdschap uit. 

J wesenhagen
30 maart 2015
Interessant en boeiend stuk. Psycholoog zijn lijkt me een boeiend vak.
Laad meer

Laatste nieuws

Vind de ideale baan binnen jouw specialisme

Vind de baan die bij jou past binnen jouw specialisme of bekijk hier ons gehele vacature aanbod