Columns

Categorie: Columns
Jasper Tolsma27-10-2020 15:28

Matchpartner is constant in beweging. Dat is altijd zo geweest, ook nu, ongeacht de huidige omstandigheden waar we met z’n allen in verkeren. Zo kan het zomaar zijn dat we de afgelopen tijd weer nieuwe collega’s hebben mogen verwelkomen. Het team fysiek domein is namelijk versterkt met collega Thomas Bus en het sociaal domein mocht onlangs Charlotte Blokland als aanwinst verwelkomen. Niet gek, in een onrustige economie.

Categorie: Columns
Maarten de Haan Maarten de Haan29-09-2020 13:58

Gisteravond belde mijn 83-jarige vader op vanuit zijn woonplaats in Portugal om even bij te praten. We hadden allebei net de persconferentie van premier Rutte gezien. De prognoses zijn wat somber wat betreft COVID-19, iedereen moet weer thuis werken.

De buurman van mijn vader, een epidemioloog, is dit jaar van de ene dag op de andere tot nationale bekendheid gebombardeerd. Van kamergeleerde werd hij een terugkerend gezicht op Portugese televisie.
900bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Anne Jansen Anne Jansen25-08-2020 12:06

Soms lijkt het op het werk alsof je in een bepaalde fase zit en vaak een soortgelijk verhaal hoort. En binnen de zorgsector, mijn vakgebied, zijn de verhalen oneindig. De ene dag leer je bij over de gang van zaken in de residentiële jeugdzorg, de andere over belevingsgericht werken binnen de ouderenzorg. Een thema dat bij mij de laatste tijd veel voorbijkwam was ervaringsdeskundigheid.

Een psycholoog heeft dankzij haar studie ontdekt dat zij zelf een stoornis heeft op het gebied van sociale interactie. Een verzuimcoach bouwt een werkend bestaan op, ondanks een beperkende, chronische ziekte. Een psychiater, over hem zal ik het nog wat uitgebreider hebben, lijdt zelf aan een dwangstoornis.
2047bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Redactie Matchpartner27-07-2020 2:39

De drijfveren van sollicitanten, ze zijn bij ons goed ingeprent. Als wij een vacature schrijven denken we na over de aantrekkelijke kanten van de nieuwe baan voor een potentiële werkzoekende: inkomsten, secundaire voorwaarden, reistijd. Maar vooral: inhoudelijke uitdaging.

Toch leverde een onderzoekje onder de werkzoekenden die wij kennen verrassende resultaten op. In verband met onze nieuwe website ondervroegen wij een aantal kandidaten die bij ons ingeschreven staan over hun wensen in werk. Opvallend vaak werd genoemd: sociale veiligheid op de werkplek.
1398bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Joshua Deur29-06-2020 18:07
 
Wie aan het werkgebied ruimtelijke ordening, infrastructuur, het milieu en volkshuisvesting denkt, ziet vooral onnavolgbare civiel techneuten, bouwkundigen en verkeerskundigen voor zich. In relatieve afzondering realiseren zij, via ontwerpen en tekeningen waar een gewone sterveling geen touw aan vast kan knopen, de gebouwen, bruggen en viaducten waar wij de jaren erop gebruik van kunnen maken.

Het vakgebied krijgt echter steeds meer te maken met aanvullende politieke en maatschappelijk wensen en met… onverwachte virussen. Enter: technische innovatie.
Categorie: Columns
Carin Veders25-05-2020 22:33

We leven in een bubble. Ruim twee maanden duurt de lockdown nu. Een wezenloze, verweesde situatie, waarin vooralsnog weinig materiële achteruitgang ervaren wordt. Officiële werkloosheidscijfers schieten nog niet de lucht in. Het meest verweesd dreigt de jeugd te worden.

De sociale gevolgen van COVID-19 lijken in eerste instantie niet alleen maar negatief. Columnisten mijmeren over de onbedoelde geneugten van het thuiszitten. Uitgeverij Van Oorschot komt met een nieuwe vertaling van De kunst van het nietsdoen van de veertiende-eeuwse Japanse monnik Yoshido Kenkō.
1897bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Stephen Hoogenboom27-04-2020 22:19
 
Afgelopen vrijdag had ik tijdens de socially distanced borrel van Matchpartner een gesprek met mijn collega Maarten over hoe het tot nu toe gaat binnen ons bedrijf, in tijden van corona. Het was voor mij even graven, want zo vaak staan we niet stil bij de nieuwe situatie. We gaan vooral dóór.

Het grootste deel van onze huidige detacheringen kan gelukkig gehandhaafd blijven. Veel van onze gedetacheerden werken op afstand, net als wij. Sinds afgelopen week hebben wij een eigen systeem om te beeldbellen geïnstalleerd en dit werkt goed. Ik merk wel dat de gesprekken via een beeldscherm soms wat minder soepel en gestructureerd verlopen. De een kan zich minder makkelijk via beeldbellen ‘'verkopen' dan de ander. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.
2504bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Maarten de Haan1-04-2020 2:40

Het eerste dat opvalt is de stilte en dat we zo stil kunnen zijn. Misschien had ik het liefste op deze plek ook mijn mond gehouden. Maar er moet nu eenmaal een column voor onze nieuwsbrief gemaakt worden. Bovendien: het leven gaat door.

We hebben toen de ernst van de situatie met het coronavirus duidelijk werd, hier op kantoor een overleg gehad en daarin besloten dat we binnen veilige kaders zoveel mogelijk over gaan op de orde van de dag.
2292bekeken
Geen reacties
Categorie: Columns
Daniël Petitjean24-02-2020 1:19
Ik staar al vier minuten naar mijn kopje zwarte koffie, dat voor de helft leeg is. Het is nog donker buiten en pas kwart over acht ‘s ochtends.

Zonet kreeg ik drie Whatsapp-berichten binnen. Twee gedetacheerden die zich ziek melden, balen. Tevens een appje van een voorgestelde kandidaat, het spreekwoordelijke schaap-met-de-5-poten. Deze meneer zou vandaag op gesprek gaan bij een gemeente. Hij ziet beren op de weg en meldt zich op het allerlaatste moment af.

Half negen. De stilte op kantoor wordt verbroken door het bekende signaal van binnenkomende mail. Nog een beetje versuft lees ik dat er twee kandidaten zijn afgewezen voor een gesprek bij de opdrachtgever vanwege het ontbreken van x jaar ervaring met een gespecialiseerd datasysteem, GWS4all.